Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Olimpijske igre: brez pastoralne oskrbe za športnike

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 07. 2021 / 15:14
Oznake: Cerkev, Družba, Svet, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2021 / 15:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Olimpijske igre: brez pastoralne oskrbe za športnike
Marijina stolnica v Tokiu FOTO: Wikipedia

Olimpijske igre: brez pastoralne oskrbe za športnike

Čez deset dni, 23. julija, se začnejo olimpijske igre v Tokiu – in sicer brez navzočnosti gledalcev.

Območje japonske prestolnice s širšo okolico je namreč zaradi vnovičnega naraščanja okužb z novim koronavirusom od ponedeljka znova v strogem, tokrat že četrtem zaprtju, poroča avstrijski Kathpress. Zaradi koronaukrepov trpi tudi Katoliška cerkev: vse načrtovane pastoralne ponudbe tokijske nadškofije za gostujoče športnike in njihove navijače so zaradi strogega zaprtja odpovedane, je po navedbah spletnega portala AsiaNews sporočil tokijski nadškof Tarcisio Isao Kikuchi.

»Želeli smo si, da bi vsaka župnija na Japonskem poskrbela za duhovne potrebe naših olimpijskih gostov. Toda v trenutnih razmerah je naša prednostna naloga, da ne prenašamo nalezljive bolezni,« je pojasnil nadškof Kikuchi. Vsi obiskovalci japonske prestolnice s širšo okolico, med njimi tudi udeleženci paraolimpijskih iger, ki se začnejo 24. avgusta, bodo obveščeni o vseh zaščitnih ukrepih za preprečevanje širjenja koronaokužb in naprošeni, da se tokrat odpovejo obisku cerkva in drugih svetišč.

V tokijski nadškofiji strožji ukrepi že od 20. junija

V tokijski nadškofiji konkretno že od 20. junija velja, da je pri bogoslužjih lahko navzoče le močno omejeno število vnaprej prijavljenih oseb. Med drugimi zaščitnimi ukrepi je recimo tudi neposredni prenos bogoslužij prek spleta, predvsem za bolne in ostarele. Obisk nedeljske svete maše trenutno ni obvezen, vsa župnijska srečanja se dogajajo prek spleta. Spovednice morajo biti opremljene s prozornimi pregradami.

Nadškof Kikuchi je pojasnil, da se mora vsak posameznik osebno odločiti, ali se bo cepil proti koronavirusni bolezni ali ne; sam je že prejel vse potrebne odmerke cepiva. V japonski Cerkvi sicer velja, da cepljenje ne sme biti pogoj za obisk bogoslužja. Nadškofu se zdi pomembno, da v času epidemije nudijo zadostno podporo pomoči potrebnim in vsem, ki jih je bolezen na kakršen koli način prizadela. Tokijska nadškofija je v ta namen ustanovila tudi dežurne ekipe, ki po župnijah organizirajo spletne seminarje in skupine za samopomoč.

Manj kot en odstotek izmed okoli 127 milijonov japonskih državljanov je kristjanov.

Večina Japoncev pripada šintoizmu in obenem budizmu; uradni statistični podatki kažejo, da se okoli 85 odstotkov prebivalstva izreka za budiste, obenem pa 90 odstotkov za šintoiste. Manj kot en odstotek izmed okoli 127 milijonov japonskih državljanov je kristjanov, od tega okoli 440.000 katoličanov. Ob tem je treba upoštevati še katoliške delavce na začasnem delu, ki prihajajo s Filipinov, iz Koreje in Brazilije, ki odstotek kristjanov v državi občutno zvišajo. Na Japonskem je okoli 850 župnij in 16 katoliških škofij, med njimi tri nadškofije: Tokio, Nagasaki in Osaka. Papež Frančišek je to otoško deželo na vzhodu Azije obiskal konec leta 2019.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh