Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Olimpijske igre v Veliki Britaniji kot priložnost za zbliževanje vernikov

Objava: 25. 07. 2012 / 10:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Olimpijske igre v Veliki Britaniji kot priložnost za zbliževanje vernikov

Evropski škofje pred začetkom Olimpijskih iger v Londonu pozivajo vse športnike in vernike, ki bodo posredno ali neposredno spremljali ta mednarodni dogodek, naj v športu vidijo ‘lekcijo za življenje’.

Evropski škofje tik pred začetkom Olimpijskih iger v Londonu pozivajo vse športnike in vernike, ki bodo posredno ali neposredno spremljali ta mednarodni dogodek, naj v športu vidijo ‘lekcijo za življenje’. Kot poroča Radio Vatikan, so bile te besede izrečene minulo nedeljo vsem italijanskm športnikom in športnicam ter olimpijskim odborom, ki so se udeležili bogoslužja v cerkvi sv. Petra v Londonu.

Med bogoslužjem je bilo namreč prebrano pismo predsednika Italijanske škofovske konference kardinala Angela Bagnasca, ki pravi, ‘kako nas Olimpijska listina spominja, da je namen olimpijskih iger pomagati graditi boljši svet’. »Olimpijski dogodek, kjer se soočijo narodi in države, ki predstavljajo različne kulture in izročila, lahko preko tega postane idealna moč, ki odpira nove poti, včasih pa lahko nepričakovano preseže napetosti, spore in kršenja človekovih pravic.’ Kardinal Bagnasco se ob tem spominja tudi besed papeža Benedikta XVI., ki je leta 2009 v Rimu nagovoril športne prvake z besedami, da so v času tekmovanja športniki in športnice na očeh vsega sveta, še posebej na očeh mladih. Tekmovalci s tekmami ponujajo svetu privlačen spektakel discipline in človeškosti, lepote umetnosti in trdne volje ter kažejo, do kakšnih ciljev lahko človeka pripelje vitalnost mladosti, ko ne odklanjajo napornih treningov in ko sprejmejo številne žrtve in odpovedi. Vse to pomeni pomembno življenjsko lekcijo vsem mladim po svetu, meni Benedikt XVI.

V času olimpijskih iger pa Škofovska konferenca Anglije in Walesa olimpijske igre vidi kot priložnost za zbliževanje vernikov po župnijah. Prireditelji pobude so sestavili program predlogov z naslovom ‘Sedem stvari za sedem dni’.V programu so opisane številne priložnosti za vernike, tako posameznike kot skupine, da dajo svoj prispevek k bogatejšemu doživljanju Olimpijskih iger. Med predlogi je navedeno obešanje svetovnih zastav izpred cerkva, postavljanje velikih zaslonov za gledanje prenosov, prirejanje delavnic na temo šport, prostovoljna pomoč turistom, ki so prišli na ogled iger. Vse to pa naj spremlja tudi duh molitve in odprtosti za sočloveka. Kot pravi londonski katoliški koordinator za Olimpijado, dogodek ponuja možnost za izgradnjo skupnosti v konkretni in praktični obliki. Nihče od vernikov v teh dneh ne bo počel nič neobičajnega. Po njegovih besedah bodo te osebe le na »olimpijski« način počele iste stvari, kot jih običajno počnejo. Med prvimi, ki so se lotili prirejanja različnih pobud, so redovne skupnosti v Veliki Britaniji.

Prireditelji so v pogram vključili tudi bogoslužje za vse katoliške športnike in športnice. Sveto mašo bodo obhajali 28. julija v westminstrski katedrali v Londonu. Angleški škofje vabijo ‘vse katoliške atlete, naj se povežejo s preostalimi tekmovalci in se zahvalijo Bogu za vse priložnosti, ki jim jih te Olimpijske igre predstavljajo.’ Kot poroča agencija Sir, so tudi nemški katoliški in evangeličanski škofje izdali posebno knjižico s premišljevanji, ki bodo razdeljeni nemškim športnim predstavnikom.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh