Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Olimpijski ponedeljek: izid sezone za Luko Janežiča

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 08. 2021 / 20:31
Oznake: Šport, Tokio 2020
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2021 / 23:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Olimpijski ponedeljek: izid sezone za Luko Janežiča
Luka Janežič letos še ni tekel hitreje. FOTO: OKS/Aleš Fevžer

Olimpijski ponedeljek: izid sezone za Luko Janežiča

Slovenski atlet Luka Janežič, državni rekorder in pred štirimi leti evropski prvak med mlajšimi člani v teku na 400 metrov, je na olimpijskih igrah v Tokiu v polfinalu zasedel 15. mesto in ostal brez jutrišnjega finala, vendar pa v prvi od treh skupin s časom 45,36 odtekel svoj najboljši izid sezone, v kateri ga je dolgo pestila poškodba.

»Polfinalni tek me je povsem zadovoljil. Glede na sezono bi marsikdo dejal, da tega ne bom zmožen, a sem dokazal, da še vedno sodim med najboljše na svetu. Pričakovanja sem izpolnil, nazadnje sem bil tako hiter leta 2018,« je za STA povedal 25-letni član Kladivarja.

Glede na sezono bi marsikdo dejal, da tega ne bom zmožen, a sem dokazal, da še vedno sodim med najboljše na svetu. (Luka Janežič)

Maja Mihalinec obstala v kvalifikacijah

Tekačica Maja Mihalinec Zidar je s prav tako svojim najboljšim izidom sezone (23,62) zasedla 35. mesto v kvalifikacijah na 200 metrov (s sedmi skupini predtekov je bila četrta) in se ni prebila v polfinale. »Z izidom nisem zadovoljna. Treningi so kazali, da se stanje poškodbe precej izboljšuje. Morala bi teči hitreje, a očitno pod maksimalno obremenitvijo še ne najdem dovolj sproščenega koraka,« je poudarila 31-letna Mozirjanka.

Morala bi teči hitreje, a očitno pod maksimalno obremenitvijo še ne najdem dovolj sproščenega koraka. (Maja Mihalinec Zidar)

Tina Šutej v četrtkov finale

V finale skoka s palico (v četrtek ob 12.20) pa se je uvrstila slovenska rekorderka Tina Šutej, ki je v deževnih kvalifikacijah preskočila 455 centimetrov. »Zadovoljna sem, da je začelo deževati po mojem skoku 4,55. Verjamem pa, da sem bila tudi, če ne bi deževalo, pripravljena dobro nadaljevati,« je za STA pojasnila 32-letnica, ki je v prvih poskusih preskočila 425, 440 in 455 centimetrov.

Pred leti je Luka Janežič spregovoril tudi za revijo #Najst. »Kot otrok sem bil zelo živahen, zato so te presežke energije starši želeli porabiti tako, da so me dali trenirat. Z atletiko se je ukvarjala že moja mama. Trenirati sem začel v 4. razredu, vendar treningi takrat niso bili resni. Malo sem igral odbojko, se žogal, tudi tekli smo. V srednji šoli pa so mentorji opazili, da sem brez resnega treninga na tekmah zelo dober. Leta 2013 sem začel sodelovati z nekdanjim sprinterjem Rokom Predaničem in od takrat je šlo vse samo še navzgor,« se je v pogovoru za #Najst atletskih začetkov spomnil Luka Janežič.

Kajakašici še taktizirali

Kajakašici na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta se v kategoriji K2 na 500 metrov prebili v torkov jutranji polfinale, potem ko sta bili najhitrejši v drugi četrtfinalni skupini. Pred tem sta v tretji kvalifikacijski skupini zasedli 4. mesto, kar je bilo premalo za napredovanje, po tem preračunljivem nastopu pa sta četrtfinalni »popravni izpit« uspešno opravili. »Niti v četrtfinalu nisva šli na polno, to hraniva za jutri. Tekmice so res odlično pripravljene, treba bo dati vse od sebe za preboj v finale, v katerem bova imeli visoke cilje. Potrebovali bova čisti glavi in spočito telo,« je za STA povedala Ostermanova.

Treba bo dati vse od sebe za preboj v finale, v katerem bova imeli visoke cilje. Potrebovali bova čisti glavi in spočito telo. (Anja Osterman)

Jadralni boji prestavljeni za en dan

Zaradi prešibkega vetra so morali prireditelji prestaviti za danes predvideni regati za odličja v razredu 49er za jadralce in 49er FX za jadralke na jutri, ko bodo izpeljali tudi dve regati v razredu 470, v katerem bi morali tudi Tina Mrak in Veronika Macarol danes prepluti deveto in deseto regato. Po osmih plovih Primorki držita peto mesto, v sredo pa ju bo, če bo šlo vse po načrtih, čakala še regata elitne deseterice za kolajne.


Današnji uvrstitvi slovenskih atletov

15. mesto - Luka Janežič (400 metrov)

35. mesto - Maja Mihalinec Zidar (200 metrov)


Nocoj sprejem sedmouvrščene Žive Dvoršak

Kot so sporočili s Strelske zveze Slovenije, bo sprejem trikratne olimpijke Žive Dvoršak, ki je v Tokiu z malokalibrsko puško zasedla odlično 7. mesto, in njene trenerke Polone Sladič danes predvidoma ob 22.15 na brniškem letališču Jožeta Pučnika.

Kupi v trgovini

120 - Šport in krščansko življenje
Cerkveni dokumenti
10,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh