Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oltar iz koruze in argentinski romarji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 07. 2015 / 10:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Oltar iz koruze in argentinski romarji

Latinska Amerika navdušena gosti »svojega« papeža.

Paragvajski umetnik Koki Ruiz je za papeževo jutrišnje bogoslužje na prostem v parku Nu-Guazu postavil velikanski oltar iz koruze, ki je v domovini deležen številnih kritik. Ruiz vse očitke glede svoje stvaritve odločno zavrača, češ da je zanjo uporabil neužitno koruzo, kot njegove besede navaja tamkajšnji dnevnik Ultima Hora. Umetnikova dela v Paragvaju sicer vedno znova sprožajo najrazličnejše razprave.



Za postavitev oltarja je Ruiz uporabil okoli 32.000 koruznih storžev. Prav tako vgrajene buče so jedilne in naj bi jih po bogoslužju s papežem ustrezno uporabili.

V Paragvaj pa bo v času papeževega obiska priromalo okoli 180 vernikov iz revne mestne četrti Villa 21 v argentinski prestolnici Buenos Aires. Kot je poročal argentinski časnik La Nacion, bo skupina pripotovala s tremi avtobusi, za 1.200 km pa bodo potrebovali približno 30 ur vožnje. S četrtjo Villa 21, v kateri živi veliko ljudi s paragvajskimi koreninami, je Frančišek tesno povezan še iz časov, ko je bil nadškof v Buenos Airesu.

Pripravljalni odbor za papežev obisk v Paragvaju pa zavrača tudi kritiko, ker naj bi bila med papeževim bogoslužjem na prostem prepovedana uporaba velikih plakatov. Prepoved je namenjena zgolj varnosti udeležencev bogoslužja, je zapisano v izjavi, ki so jo v teh dneh objavili krajevni mediji. Verniki sicer plakate smejo prinesti s seboj, vendar ti ne smejo presegati določene velikosti. Zagovorniki človekovih pravic in predstavniki okoljevarstvenih združenj odboru očitajo cenzuro.

Papež Frančišek je v Paragvaj pripotoval včeraj, predstavniki tamkajšnje civilne družbe pa na dialog s cerkvenim voditeljem niso pripravljeni. Aktivisti svetemu očetu očitajo, da na programu njegovega obiska ni srečanj s staroselci, z malimi kmeti in s prebivalci revnih mestnih četrti.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh