Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nasilje nad kristjani se še naprej stopnjuje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 08. 2023 / 05:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2023 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nasilje nad kristjani se še naprej stopnjuje
Spirala nasilja ima posledice za celotno družbo. FOTO: Vatican Media

Nasilje nad kristjani se še naprej stopnjuje

Vsak sedmi kristjan po svetu je preganjan: preganjanje in celo odkrito nasilje nad kristjani sta trenutno celo v porastu, v svojem sporočilu ob današnjem dnevu spomina na žrtve nasilja zaradi izpovedovanja vere ali prepričanja opozarja medverska človekoljubna organizacija »Open Doors«.

Glede na trenutni svetovni indeks preganjanja, ki ga beleži omenjeno mednarodno združenje, je več kot 360 milijonov kristjanov po vsem svetu izpostavljenih visoki ali skrajno visoki stopnji preganjanja in diskriminacije, poroča avstrijski Kathpress. Zaradi nasilja naj bi vedno več kristjanov živelo v osami, negotovosti in strahu pred odkritjem ali napadom. Spirala nasilja ima posledice tudi za celotno družbo in prihodnje generacije, opozarja človekoljubna organizacija, ustanovljena leta 1955.

Poleg že nastale in vidne škode bodo negativne posledice nasilja vplivale tudi na prihodnje generacije, saj mladi pogosto odraščajo brez šolanja in so zato bolj dovzetni za novačenje skrajniških skupin.

Napadi na verske manjšine se kažejo v fizičnem in materialnem nasilju, zapiranju cerkva, aretacijah, prisilnih porokah, zlorabah, izgonih, ropanju hiš in trgovin ter napadih na cerkvene in druge krščanske zgradbe, kot so šole ali bolnišnice. Tudi cerkve ne morejo več zagotavljati varnosti. V številnih primerih verskega nasilja duhovnike ubijejo ali pa morajo zapustiti območje, na katerem delujejo, sporočajo iz organizacije Open Doors.

Poleg že nastale in vidne škode bodo negativne posledice nasilja po navedbah organizacije Open Doors vplivale tudi na prihodnje generacije, saj mladi pogosto odraščajo brez šolanja in so zato bolj dovzetni za novačenje skrajniških skupin. Kristjani so po izsledkih raziskav washingtonskega javnomnenjskega centra Pew tudi verska skupnost, ki je zaradi svojih prepričanj najbolj izpostavljena naraščajočemu nasilju.

Kitajska in Iran sta dva negativna primera ravnanja režimov proti »odpadnikom«, kot označujejo kristjane v teh državah. FOTO: Vatican Media

Nasilje s strani vlad in skrajniških skupin

Preganjanje kristjanov zaradi njihove vere v nekaterih državah izvajajo vlade, pogosto pa tudi skrajniške verske in politične skupine. Po podatkih organizacije Open Doors sta Iran in Kitajska dva negativna primera ravnanja režimov proti »odpadnikom«, kot označujejo kristjane v teh državah.

V Afriki so zelo pogoste prisilne spreobrnitve v islam in ugrabitve.

Kot je razvidno iz pričujočega poročila, se je nasilje nad kristjani močno povečalo predvsem v Nigeriji in podsaharski Afriki. Nasilje se trenutno širi po celotni črni celini: islamistični terorizem je že prizadel območje Sahel, porečje Čadskega jezera, vzhodno afriško obalo do Mozambika in tudi Kamerun. Zlasti v Kamerunu, kjer je večina prebivalstva krščanskega, prihaja do brutalnih napadov borcev Boko Harama na krščanske vasi na severu države. Po podatkih organizacije Open Doors so zelo pogoste prisilne spreobrnitve v islam in ugrabitve.

V zvezni državi Manipur na severovzhodu Indije že več mesecev prihaja do spopadov zaradi napetosti med hindujci in kristjani. FOTO: Vatican Media

Nasilje v indijski pokrajini Manipur

Tudi v zvezni državi Manipur na severovzhodu Indije že več mesecev prihaja do spopadov zaradi napetosti med največjo etnično skupino Meitei, ki so večinoma hindujci, in manjšinsko skupino Kuki-Zomi, ki so večinoma kristjani. Kristjani ter krščanske cerkve in ustanove so vse pogosteje tarče napadov: nedavno je bilo ubitih 60 kristjanov, 35.000 kristjanov je moralo zapustiti območje, uničenih je bilo 397 cerkva in 6 krščanskih ustanov.

Medverska človekoljubna organizacija Open Doors je bila ustanovljena leta 1955 in pomaga preganjanim kristjanom ne glede na njihovo veroizpoved v več kot 70 državah po svetu.

Evropski parlament v Bruslju je zato v letošnjem juliju sprejel nujno resolucijo o dogajanju v Manipurju. Resolucija je tamkajšnjo območno vlado pozvala, naj sprejme vse potrebne ukrepe »za takojšnjo ustavitev nadaljevanja etnično in versko spodbujenega nasilja«. Predstavniki organizacije Open Doors resolucijo pozdravljajo, obenem pa pozivajo mednarodno skupnost, naj se ozre tudi v Afriko, Bangladeš ali Severno Korejo.

Medverska človekoljubna organizacija Open Doors je bila ustanovljena leta 1955 in pomaga preganjanim kristjanom ne glede na njihovo veroizpoved v več kot 70 državah po svetu. Njeni projekti vključujejo prizadevanja za izpustitev zapornikov, nujno pomoč in delo z žrtvami travme, zagotavljanje Svetega pisma in krščanske literature, usposabljanje cerkvenih voditeljev in podporo družinam umorjenih kristjanov. Organizacija vsako leto objavi tudi »svetovni indeks preganjanja«.

Nalaganje
Nazaj na vrh