Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Open Doors: preganjanje kristjanov po svetu »zaskrbljujoče narašča«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 01. 2023 / 16:10
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2024 / 09:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Open Doors: preganjanje kristjanov po svetu »zaskrbljujoče narašča«
Stopnja nasilja nad kristjani je v zadnjih letih dosegla nov vrhunec. FOTO: Tatjana Splichal

Open Doors: preganjanje kristjanov po svetu »zaskrbljujoče narašča«

Stopnja nasilja nad kristjani je v zadnjih letih dosegla nov vrhunec: to je rezultat svetovnega indeksa preganjanja za leto 2022, ki ga je danes objavila mednarodna človekoljubna organizacija Open Doors.

Pri omenjeni organizaciji že trideset let sestavljajo lestvico 50 držav, kjer je preganjanje kristjanov v tistem trenutku najhujše. V zadnjem obdobju se je preganjanje kristjanov po svetu »zaskrbljujoče povečalo«: po podatkih organizacije Open Doors, ki jih navaja avstrijski Kathpress, je bilo samo med 1. oktobrom 2021 in 30. septembrom 2022 zaradi vere umorjenih najmanj 5.621 kristjanov.

Več kot 360 milijonov kristjanov po vsem svetu je zaradi svoje vere izpostavljenih najmanj »visoki« stopnji preganjanja in diskriminacije.

Kot beležijo pri organizaciji Open Doors, je po vsem svetu več kot 360 milijonov kristjanov zaradi svoje vere izpostavljenih najmanj »visoki« stopnji preganjanja in diskriminacije. Sodeč po najnovejšem poročilu se je nasilje nad pripadniki te veroizpovedi močno povečalo predvsem v Nigeriji (6. mesto) in po vsej podsaharski Afriki. Poleg tega pa naraščajoča avtoritarnost in ideološki nacionalizem še zaostrujeta preganjanje in diskriminacijo kristjanov v 76 državah.

Preganjan vsak sedmi kristjan

Po navedbah človekoljubne organizacije se danes vsak sedmi kristjan na svetu sooča z najmanj »visoko« stopnjo preganjanja ali diskriminacije, od tega vsak peti v Afriki, vsak peti v Aziji in vsak petnajsti v Latinski Ameriki. Leta 1993 so se kristjani v 40 državah soočali z »visoko« do »skrajno« stopnjo preganjanja, do leta 2023 pa se je to število skoraj podvojilo na 76 držav. Po podatkih organizacije Open Doors se samo v 50 državah, ki so na njenem seznamu, 312 milijonov kristjanov sooča z »zelo visoko« ali »skrajno« stopnjo preganjanja.

Rezultati svetovnega indeksa preganjanja vsaj omogočajo, da svet usmeri podporo tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

Kot je po navedbah Kathpressa pojasnil eden od predstavnikov mednarodne organizacije, jih skrbi dolgoročni razvoj, saj preganjanje in kršenje verske svobode še nikoli nista bila tako huda kot danes. Organizacija s svojim indeksom že trideset let opozarja na položaj milijonov kristjanov, ki so izpostavljeni vsem vrstam napadov na njihove temeljne pravice. Rezultati svetovnega indeksa preganjanja pa vsaj omogočajo, da svet usmeri podporo tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

Zaradi teh dogodkov Open Doors poziva zahodne vlade, naj okrepijo svoja prizadevanja v boju proti preganjanju kristjanov: »Preganjanje kristjanov po vsem svetu še vedno ni priznano kot to, kar v resnici je: eden največjih škandalov na področju človekovih pravic našega časa.«. Aktivisti za človekove pravice zato politike in javnost po vsem svetu pozivajo, naj »ne molčijo več in naj se še odločneje kot doslej zavzamejo za tiste, ki jim je bila odvzeta pravica do svobodnega izpovedovanja vere«.

Na prvem mestu znova Severna Koreja

Potem ko je lani Afganistan prvič zasedel prvo mesto na seznamu najnevarnejših držav za kristjane, je po podatkih Svetovnega indeksa preganjanja letos na prvem mestu znova Severna Koreja. V državi pod talibanskim nadzorom so kristjani še vedno močno ogroženi, tako da se je Afganistan letos uvrstil na deveto mesto najnevarnejših držav.

Posebej dramatične so tudi razmere v podsaharski Afriki.

Kot navaja organizacija Open Doors, je Severna Koreja letos dosegla 98 točk, kar je doslej najvišji rezultat od začetka dokumentiranja preganjanja kristjanov. To je delno posledica uvedbe novega »zakona proti reakcionarni misli«, ki je privedel tudi do odkritja več hišnih cerkva in aretacije kristjanov. V Severni Koreji aretacija pomeni usmrtitev ali življenje v enem od krutih taborišč za politične zapornike, kjer zaporniki skoraj ne dobijo ničesar za jesti, izpostavljeni so mučenju in spolnemu nasilju, pojasnjujejo pri mednarodni organizaciji.

Posebej dramatične so tudi razmere v podsaharski Afriki. Te države je trenutno prizadel val versko spodbujenega nasilja, ki se je pojavil predvsem v Nigeriji (6. mesto). Poročilo navaja, da so kristjani množično ogroženi in preganjani tudi v državah, kot so Burkina Faso (23. mesto), Kamerun (45. mesto), Mali (17. mesto) in Niger (28. mesto). Samo v Nigeriji se je število versko motiviranih umorov povečalo s 4.650 v lanskem letu na 5.014, kar je 89 odstotkov vseh mednarodnih umorov na verski podlagi.

Ostanki cerkve, požgane med protikrščanskim nasiljem v Indiji. FOTO: Wikipedia

Avtoritarizem na Kitajskem in v Latinski Ameriki

V avtoritarnih državah, kot je Kitajska (16. mesto), pa si režimi prizadevajo za »popoln nadzor nad celotnim cerkvenim življenjem, ki ga skušajo zatreti s strogimi zakoni in ideološkim nacionalizmom«, so zapisali pri Open Doors. Zakon, ki je bil sprejet marca 2022, na primer dopušča širjenje verskih vsebin na spletu samo cerkvam in nevladnim organizacijam, ki imajo dovoljenje za takšno vrsto oznanjevanja in so v skladu z državnim sistemom.

Na svetovni indeks preganjanja se je letos prvič uvrstila Nikaragva.

Dostop do spletnih bogoslužnih obredov, krščanskih učnih gradiv in Svetega pisma, ki se od začetka koronaepidemije izvajajo vse pogosteje, je tako mnogim kristjanom onemogočen. Kršitve so kaznovane z visokimi zapornimi kaznimi. Kitajska je tako znova država, v kateri je bila uničena ali zaprta večina cerkva in cerkvenih ustanov.

Vedno večjo avtoritarnost vlad in vse bolj sovražen odnos do cerkva in krščanske vere je bilo mogoče opaziti tudi v številnih latinskoameriških državah. Na svetovni indeks preganjanja se je recimo prvič uvrstila Nikaragva (50. mesto), vendar so se razmere za kristjane močno poslabšale tudi v Kolumbiji (22. mesto), Mehiki (38. mesto) in na Kubi (27. mesto). V Nikaragvi in na Kubi med drugim pritiskajo na cerkvene voditelje in jih pogosto aretirajo, povečujejo nadzor, zavračajo registracije in dovoljenja za delovanje verskih skupnosti ter zaplenjajo zgradbe.

Zakoni proti spreobrnjenju in fizični napadi

V Indiji (11. mesto) pa so kristjani v dvanajstih zveznih državah zaradi zakonov proti spreobrnjenju podvrženi samovoljnim aretacijam, za katere je po navedbah letnega poročila možna tudi desetletna zaporna kazen. Po navedbah Open Doors je bilo v zadnjem poročevalnem obdobju zaprtih več kot 1.700 kristjanov, poleg tega pa hindujski skrajneži še vedno pogosto fizično napadajo kristjane.

Še posebej obžalovanja vredno je dejstvo, da se število kristjanov na Bližnjem vzhodu še naprej zmanjšuje, čeprav se je število ubitih kristjanov v zadnjih letih zmanjšalo – z izjemo Sirije (12. mesto). V »zibelki krščanstva« mnogi izgubljajo upanje: kot so sporočili iz organizacije Open Doors, je »težka cena diskriminacije in revščine pretežka, predvsem za mlade, ki kot verniki tu ne vidijo prihodnosti«.

Kupi v trgovini

SOS kristjanov
Družbena vprašanja
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh