Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nigerija: teroristi zažgali katoliškega duhovnika

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 01. 2023 / 10:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2023 / 11:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nigerija: teroristi zažgali katoliškega duhovnika
Umorjeni duhovnik Isaac Achi. FOTO: Vatican Media

Nigerija: teroristi zažgali katoliškega duhovnika

V Nigeriji se je zgodila nova tragedija: katoliška duhovnika sta postala žrtvi nesmiselnega nasilja, eden od njiju je podlegel hudim poškodbam.

Teroristični skrajneži v nigerijski zvezni državi Niger so včeraj še pred zoro napadli župnišče katoliške cerkve sv. Petra in Pavla v mestu Kafin-Koro v pokrajini Paikoro. Kot poroča spletni portal Vatican News, so ob prihodu varnostnih sil na kraj dogodka pobegnili in podtaknili požar, v katerem je življenje izgubil tamkajšnji župnik Isaac Achi. Teroristi so med pobegom ustrelili in hudo ranili tudi njegovega duhovniškega sobrata Collinsa Omeha. Oče Collins je trenutno v krajevni bolnišnici in se spodbudno odziva na zdravljenje.

Župnišče po požaru. FOTO: Twitter/Father V

Katoliška škofija Minna je včeraj po napadu objavila izjavo, v kateri je vernike pozvala k molitvi za celotno škofijo in hitro okrevanje očeta Collinsa.

Teroristi so poskušali vstopiti v župnišče, vendar jim to ni uspelo, zato so stavbo zažgali.

Umrl v požaru, ki so ga zanetili teroristi

Predstavnik krajevne policije za odnose z javnostmi v zvezni državi Wasiu Abiodun je potrdil nasilni in tragični napad, ki se je zgodil okoli 3. ure zjutraj, in povedal, da so »teroristi poskušali vstopiti v hišo, vendar jim to ni uspelo, zato so jo zažgali, domači župnik pa je v požaru povsem zoglenel«.

Ognjeni zublji so župnišče zajeli v zgodnjih jutranjih urah. FOTO: Twitter/Father V

Na kraj dogodka so takoj poslali policijske ekipe iz mesta Kafin-Koro, vendar so storilci pred njihovim prihodom pobegnili.

Dovolj je napadov in brezobzirnih pobojev nedolžnih državljanov. Ena od glavnih nalog vlade je varovanje življenj in premoženja ljudi, ki jim vlada.

Preživeli duhovnik odpeljan v bolnišnico

Varnostne sile so »ob prihodu našle mrtvo in zoglenelo telo župnika Isaaca, ranjenega očeta Collinsa pa so odpeljali na zdravljenje v bolnišnico«.

Policijski komisar Ogundele Ayodeji je na omenjeno območje poslal okrepljeno ekipo, »ki si še vedno prizadeva za prijetje napadalcev, obenem pa so začeli tudi temeljito preiskavo tragičnega napada«.

Ogenj je opustošil stavbo in zahteval življenje domačega župnika. FOTO: Twitter/Father V

Nasilno dejanje je odločno obsodila Krščanska zveza Nigerije: njen predsednik v zvezni državi Niger Bulu Yohanna je pozval vlado in varnostne agencije, naj zaustavijo »množične poboje« po vsej državi: »Dovolj je napadov in brezobzirnih pobojev nedolžnih državljanov. Ena od glavnih nalog vlade je varovanje življenj in premoženja ljudi, ki jim vlada.«

Kupi v trgovini

Razumeti islam in džihad
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh