Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Open Doors: kristjanke po svetu dvojno preganjane

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 03. 2021 / 13:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2021 / 13:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Open Doors: kristjanke po svetu dvojno preganjane

Open Doors: kristjanke po svetu dvojno preganjane

Preganjane iz dveh razlogov: ker pripadajo verski manjšini in ker so ženske.

FOTO: Vatican Media

Mnoge ženske po svetu so preganjane in zatirane iz dveh razlogov: ker pripadajo verski manjšini in ker so ženske. To velja tudi za številne kristjanke – človekoljubna organizacija za pomoč preganjanim kristjanom Open Doors je v enem od svojih poročil dokumentirala nasilje na podlagi vere in spola.

V raziskavo, katere izsledki so bili objavljeni ob svetovnem dnevu žena, je bilo vključenih 50 držav, v katerih po navedbah organizacije Open Doors kristjane najhuje preganjajo. Časovno okno poročila se začenja oktobra 2019 in traja do konca septembra 2020, torej leto dni. Ob tem so upoštevali tudi smernice med epidemijo koronavirusne bolezni in s tem povezanim dogajanjem zunaj omenjenega časovnega okvira.

Spolno nasilje značilni dejavnik zatiranja žensk

Nasilje in napadi na kristjane so v statističnih podatkih posebej beleženi po spolu. Kar se tiče deklet in žena, so te po svetu deležne zelo raznolikih oblik nasilja in zatiranja – večinoma prikritega, delno pa tudi javnega. V primerjavi s preganjanimi moškimi pri ženskah skoraj vedno pomembno vlogo odigra tudi spolna razsežnost, kot je v pogovoru za spletni portal Vatican News pojasnil direktor italijanske podružnice Open Doors, Cristian Nani:

»Pogosto imamo opravka s spolnim nasiljem ali grožnjami s spolnim nasiljem, s prisilnimi zakoni, duševnim nasiljem, prisiljenimi ločitvami, ugrabitvami – o tem veliko poročajo iz Pakistana, kjer ugrabljajo mlade kristjanke in jih prisilno poročajo z muslimanskimi moškimi ter obenem prisilijo, da se spreobrnejo v islam. Obstajajo tudi primeri, ko ženske zaprejo v hišo in jim vzamejo otroke. Ali pa z njimi ravnajo kot s sužnjami in jih prodajo v spolne namene, kar se dogaja ženskam v Severni Koreji, ki jih pripeljejo na Kitajsko.«

Prisilni zakoni, spolno in duševno nasilje so po navedbah organizacije Open Doors najpogostejše oblike zatiranja žensk (90, 86 ind 84 odstotkov). V državah, kot so Pakistan, Indija, Nigerija in Srednjeafriška republika, vsako leto ugrabijo na stotine žensk, jih posiljujejo in prisilno spreobračajo. Tudi prisilne ločitve (70 odstotkov) predstavljajo precejšen delež bremena, saj so te za ženske povezane »z izgubo časti, preskrbljenosti in dedne pravice«. Za ženske, ki jih prisilno spreobrnejo v islam, »tudi po morebitni ločitvi ni več mogoče, da bi se znova vrnile v svojo krščansko vero, saj je odpad od islama kaznivo dejanje«.

Naraščanje telesnega in duševnega nasilja nad ženskami

Telesno nasilje nad krščanskimi ženskami se je po podatkih Open Doors v primerjavi z letom prej povečalo za 31 odstotkov, duševno pa kar za 85 odstotkov. Zaradi epidemije koronavirusne bolezni in z njo povezanih omejitev so številke hitro narasle, je pojasnil Cristian Nani:

»Različna zaprtja, ki so jih uvedli v različnih državah, so bila dejavnik pomnoževanja in naraščanja pri preganjanju kristjanov. Koronaomejitve so skrajniškim milicam v državah južno od Sahare recimo dopustile, da so se gibale bolj svobodno in – kot v primeru skupine Boko Haram – z ugrabitvami in zasužnjevanjem žensk izsiljevale celotna krščanska občestva ter od njih terjale visoke odkupnine.«

V luči epidemije koronavirusne bolezni tudi druge raziskave kažejo, da se je nadlegovanje žensk in nasilje nad njimi povečalo povsod, tako v revnejših kot v razvitih državah. Poleg tega v tem obdobju po vsem svetu beležijo porast družinskega nasilja.

Preganjanje kristjank kot strategija

Organizacija Open Doors je s svojo raziskavo usmerjena v države, kjer kristjani predstavljajo manjšino in so najostreje preganjani. V tem kontekstu je ciljno preganjanje in zasužnjevanje krščanskih žensk s strani islamskih skrajnežev strategija, s katero prizadenejo celotno versko skupnost. Njihov cilj je »uničevanje zakonov, družin in krščanskih občestev«. To je bilo posebej očitno pri pripadnikih Islamske države v Iraku, katere žrtev se je spomnil tudi papež Frančišek med svojim nedavnim obiskom v tej državi; ob tem je počastil spomin na vse ljudi, ki so po sveti preganjani zaradi svoje verske pripadnosti. Cristian Nani:

»Prizadeti žensko je natančna strategija preganjalcev, kajti s tem zadenejo glavno oporo Cerkve, gre namreč za to, da prizadenejo svetost družine. Islamska teroristična ločina Boko Haram recimo zelo dobro razume, da je družina v krščanskem prepričanju osnovno jedro občestva in Cerkve. Preganjanje žensk je zato orožje, s katerim zadenejo vse.«

Več zaščite in pravic za ženske

Na podlagi izsledkov omenjene raziskave organizacija Open Doors poziva politike, naj pripravijo ciljne programe pomoči za ženske – kjer ti še ne obstajajo – in jih pred zakonom pravno izenačijo z moškimi, da bodo vsa ta nasilna dejanja lahko kaznovana. Predvsem pa si je treba po vsem svetu še bolj prizadevati v boju proti trgovini z ljudmi, so prepričani predstavniki Open Doors.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh