Zapri
Iskanje

Opičje koze: drugi potrjen primer okužbe v Sloveniji

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 05. 2022 / 17:44
Oznake: Vlada, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2022 / 17:55
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Opičje koze: drugi potrjen primer okužbe v Sloveniji

Opičje koze: drugi potrjen primer okužbe v Sloveniji
Po oceni ministrstva za zdravje je treba okužbo čim prej uvrstiti v 1. skupino nalezljivih bolezni. FOTO: WHO
Kot so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so danes – dan po potrjeni prvi okužbi – potrdili drugi primer okužbe z virusom opičjih koz v Sloveniji.

Včeraj so okužbo potrdili pri moškem, ki je pripotoval s Kanarskih otokov, predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel pa je pojasnil, da je simptome razvil po vrnitvi domov in da je njegovo trenutno zdravstveno stanje dobro.

Tudi drugi okuženi je pripotoval iz Španije

Danes se je scenarij ponovil. Tudi druga okužena oseba je pripotovala iz Španije, epidemiološka poizvedba pa je v teku, so danes še pojasnili na NIJZ.

Bolezen ni karantenska

Osebe, ki so bile v tveganem stiku z okuženim, naj bodo tri tedne pozorne na svoje zdravstveno stanje, ker pa bolezen opičjih koz ni karantenska, se lahko v tem obdobju prosto gibajo. Okuženim pa priporočajo, naj ostanejo doma tri tedne oziroma dokler ne odpadejo kraste.

Vlada sprejela sklep o uporabi ukrepov

Slovenska vlada je sicer včeraj na dopisni seji sprejela sklep o uporabi ukrepov pri nalezljivi bolezni opičje koze. Po oceni ministrstva za zdravje je treba okužbo čim prej uvrstiti v 1. skupino nalezljivih bolezni, za katere je po Zakonu o nalezljivih boleznih obvezna prijava za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti.

»Le tako bo imel NIJZ zagotovljeno ustrezno zakonsko podlago za vzpostavitev epidemiološkega spremljanja bolezni, epidemiološko obravnavo primerov in njihovih tesnih stikov in za posredovanje vseh zahtevanih podatkov mednarodnim inštitucijam,« so sporočili z ministrstva.

Nalezljive bolezni iz 1. skupine

Nalezljive bolezni iz 1. skupine je treba registrirati in prijaviti takoj ob pojavu suma. To so bolezni, za katere so določeni ukrepi, ki izhajajo iz mednarodnih obveznosti, in bolezni, ki se v Sloveniji ne pojavljajo več, a so zanje predvideni posebni obvezni ukrepi, če bi se morda spet pojavile.

Seznam bolezni

Takšne bolezni so denimo davica, gnojni meningitis po povzročiteljih (bakterijski), hemoragična mrzlica različnih povzročiteljev (ebola, denga, lassa, marburg), kolera, kuga, ošpice, otroška paraliza, rumena mrzlica, steklina, vranični prisad.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh