Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opomin španskim duhovnikom, ki so molili za »čimprejšnji papežev odhod v nebesa«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 03. 2024 / 10:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2024 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Opomin španskim duhovnikom, ki so molili za »čimprejšnji papežev odhod v nebesa«
Duhovniki so se opravičili ter poudarili svojo pripadnost papežu Frančišku in edinosti Katoliške cerkve. FOTO: Vatican Media

Opomin španskim duhovnikom, ki so molili za »čimprejšnji papežev odhod v nebesa«

Španski škof je izrekel opomin skupini duhovnikov, ki so v spletni oddaji v pogovoru izjavili, da molijo za »čimprejšnji papežev odhod v nebesa«. Duhovniki so se za svoje izjave pozneje opravičili.

Nadškof Francisco Cerro Chaves iz Toleda je minulo sredo na spletni strani nadškofije objavil izjavo, v kateri je zavrnil komentarje duhovnikov in opozoril, da bo morda sprejel »kazenske ukrepe«, ki pa jih ni podrobneje opisal, je poročala agencija Associated Press. Izjava je sledila oddaji na spletnem portalu YouTube z naslovom »Zakristija Vendée: protirevolucionarno duhovniško srečanje« v začetku letošnjega februarja, v kateri duhovnik iz Toleda zbrane uvodoma pozdravi z besedami: »Tudi jaz veliko molim za papeža, da bi čim prej odšel v nebesa.«

Drug duhovnik izjavi izrazi svojo podporo, medtem pa se pogovorna skupina, v kateri je sodelovalo šest špansko govorečih duhovnikov iz različnih držav, smeje izrečenim komentarjem. Duhovniki so nato razpravljali o različnih verskih, družbenih in političnih vprašanjih, večinoma s konservativnega stališča.

Nadškov Chaves v svoji izjavi izraža »globoko zavračanje kakršnega koli izkazovanja nezadovoljstva z osebo in službo svetega očeta« in dodaja, da je duhovnikom naročil, naj prosijo za odpuščanje. V izjavi je še zapisano, da nadškofija ni odgovorna za izjave duhovnikov v spletni oddaji in jih ne podpira.

Komentar je neokusen in čeprav ne izraža želje po papeževi smrti, kot so zlonamerno širili nekateri mediji, … razumemo, da ga je mogoče tako razumeti.

Omenjena skupina duhovnikov se je v zapisu, ki ga je minulo sredo objavila na družbenem omrežju X, za svoje izjave opravičila. »Opravičujemo se za nesrečen komentar, izrečen v humornem tonu, o 'molitvi za papeža, da bi šel čim prej v nebesa'. Komentar je neokusen in čeprav ne izraža želje po papeževi smrti, kot so zlonamerno širili nekateri mediji, … razumemo, da ga je mogoče tako razumeti,« so pojasnili duhovniki ter ob tem znova poudarili svojo pripadnost papežu Frančišku in edinosti Katoliške cerkve.

Nalaganje
Nazaj na vrh