Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opozorila zdravniške zbornice že dajejo rezultate

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 11. 2023 / 05:41
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.11.2023 / 12:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Opozorila zdravniške zbornice že dajejo rezultate
Študenti medicine v anketi odgovarjajo tudi, kaj bi se moralo spremeniti, da bi se odločili za specializacijo iz družinske medicine. Na prvem mestu je zmanjšanje administrativnih obremenitev. FOTO: Tatjana Splichal

Opozorila zdravniške zbornice že dajejo rezultate

Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) je po četrtkovem odpiranju vlog objavila stanje prijav, prispelih na drugi javni razpis specializacij za zdravnike in doktorje dentalne medicine.

Na skupno 185 razpisanih specializacij na drugi letošnji javni razpis specializacij zdravnikov za posamezne izvajalce in za območje celotne države je prispelo 207 vlog. Za družinsko medicino je do prvega roka na 47 mest prispelo 21 prijav, od tega kar 16 za območje celotne države, za pediatrijo na 23 mest 15 prijav, od tega 14 za območje celotne države. Na specializacijo iz interne medicine 11 prijav na 12 mest, na specializacijo iz urgentne medicine pa kar 14 prijav na 12 mest.

Nezasedenih 52 mest

Stanje prijav za specializacije je objavljeno TUKAJ. Kljub velikemu številu prijav je ostalo nezasedenih 52 mest, a imajo kandidati še do konca današnjega dneva čas, da prijavo še prenesejo. Končno stanje prijav bo objavljeno v torek, 7. novembra. Za mesta, za katera bo tudi po roku za prenos prijav več kandidatov kot razpoložljivih mest, bodo od 15. novembra potekali izbirni postopki, neuspešni kandidati pa se bodo nato lahko prijavili bodisi na druga še nezasedena mesta ali pa počakali na prihodnji razpis. Razpisi namreč ostanejo odprti do popolnitve prostih mest.

Več posluha za mlade zdravnike

Tokratne prijave kažejo pozitiven trend na področju urgentne in interne medicine. Po oceni ZZS je to posledica bolj uravnoteženega razpisa, saj je za razliko od prvega letošnjega v tokratnem razpisu glavnina razpisanih mest za območje celotne države (132) in le 53 za znanega izvajalca. Predsednica zbornice prof. dr. Bojana Beović poudarja, da sprememba razmerja med mesti, razpisanimi za znane izvajalce, in mesti, razpisanimi za območje celotne države, v korist slednjih odraža večjo stopnjo razumevanja in posluha ministrstva za mlade zdravnike, kar je pomembno sporočilo.

Spomladanski poziv zbornice

Na spomladanskem razpisu, na katerem je bila glavnina mest razpisana za znane izvajalce, so se za specializacijo urgentne medicine odločili le trije kandidati, vsa mesta, razpisana za to specializacijo, pa so bila za znanega izvajalca, zato je zbornica že tedaj in ob pripravi zadnjega razpisa pozvala odločevalce, da je treba večji del specializacij, zlasti deficitarnih, razpisovati za območje celotne države.

Zapolnjene vse specializacije iz urgentne medicine

Mladi zdravniki se tako z bodočimi delodajalci lahko spoznajo med usposabljanjem ali pa jih že kot izbrani na nacionalnem razpisu izberejo za delodajalca v času specializacije, hkrati se lahko delodajalci bolje odločijo za ustrezne kadre. Na tokratnem razpisu so bile vse specializacije za urgentno in tudi interno medicino razpisane za območje celotne države. Rezultat je, da so že v prvem roku zapolnjene vse specializacije iz urgentne medicine in skoraj popolnjena mesta za interno medicino.

Preberite tudi > Zdravnik Janez Koprivec: Pacient ni prioriteta slovenskega zdravstva

Rast zanimanja za družinsko medicino

Po mnenju ZZS je spodbuden tudi zadnja leta vendarle opazen tudi rahel trend večanja zanimanja za specializacijo družinske medicine. Po najmanjšem zanimanju leta 2018, ko se je na 119 razpisanih mest prijavilo le 25 kandidatov, se je predlani za to specializacijo odločilo 60 in lani že 71 zdravnikov. Tudi letos je, skupaj s spomladanskim razpisom, število prijav 60, ker pa razpis za nezasedena mesta ostaja odprt, je pričakovati, da se bo za to specializacijo odločilo še nekaj kandidatov.

Kaj bi morala storiti ministrica?

Vendar pa predsednik Odbora za osnovno zdravstvo pri zbornici Rok Ravnikar, dr. med., opozarja, da bi zaradi obstoječega kadrovskega primanjkljaja in predvidenih upokojitev vsaj nekaj let vsako leto potrebovali 100 novih specializantov družinske medicine. In kaj bi morala po njegovem storiti nova ministrica za zdravje, da bi se čim bolj približali temu cilju? S svojo ekipo naj gre v 6. letnik k študentom obeh medicinskih fakultet, odgovarja Rok Ravnikar.

Ukrepi morajo biti konkretni in hitri

»Vse tiste, ki razmišljajo o družinski medicini, po anketah jih je skoraj 30 %, naj vpraša, kaj želijo in potrebujejo, da se bodo odločili za specializacijo na primarni ravni. Nato naj ministrstvo da javno zavezo, da bo v enem letu storilo vse, da se jih bo vsaj 100 letno iz generacije dejansko odločilo za to pot. Morda je danes zaveza politika resda malo vredna, saj se ministri menjajo na leto in pol ali še hitreje. Prav zato morajo biti ukrepi toliko konkretnejši in hitrejši,« izpostavlja Ravnikar.

Skrajni čas je, da se resno ukrepa

V generaciji je 350 študentov obeh fakultet, zato jih je 30 % več kot dovolj, da bi se osnovno zdravstvo okrepilo in nato vzdrževalo v »polni postavi«, tako bi v petih letih zagotovili 200 dodatnih timov. »Kot slišim, so naši predstavniki na kadrovskih sejmih po državah nekdanje Jugoslavije zelo prepričljivi in uspešni. Naj nekaj te spretnosti uporabijo tudi doma, potem pa je treba nekaj storiti, da se ne sadijo samo rožice in gradijo gradovi v oblakih. Ni hujšega za zaupanje kot razočaranje ob realni situaciji. Skrajni čas je, da se resno ukrepa,« še opozarja Ravnikar.

Zmanjšanje administrativnih obremenitev

Študenti medicine v anketi (njeni rezultati so dostopni TUKAJ) odgovarjajo tudi, kaj bi se moralo spremeniti, da bi se odločili za specializacijo iz družinske medicine. Med odgovori je na prvem mestu zmanjšanje administrativnih obremenitev, na drugem pa zmanjšanje števila opredeljenih pacientov na družinskega zdravnika, so še sporočili z Zdravniške zbornice Slovenije.

Nalaganje
Nazaj na vrh