Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opravičilo portugalske Katoliške cerkve žrtvam spolnih zlorab

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 03. 2023 / 09:24
Oznake: Duhovnik, Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2023 / 09:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Opravičilo portugalske Katoliške cerkve žrtvam spolnih zlorab
»Z bolečino se še enkrat opravičujemo vsem žrtvam spolnih zlorab in znova potrjujemo iskreno namero storiti vse, kar je v naši moči, da zagotovimo, da se zlorabe ne bodo več dogajale.« FOTO: Pexels

Opravičilo portugalske Katoliške cerkve žrtvam spolnih zlorab

Po poročanju agencij Reuters in DPA se je Katoliška cerkev na Portugalskem v petek opravičila za desetletja spolnih zlorab otrok. Neodvisna komisija je prejšnji mesec poročala o vsaj 4815 mladoletnih žrtvah spolnih zlorab od leta 1950, njen koordinator, pedopsihiater Pedro Strecht, pa dopušča tudi možnost še bistveno večjega števila.

»Vse žrtve prosimo za odpuščanje: te, ki so pogumno pričale, in tiste, ki še vedno živijo s svojo bolečino in je ne želijo deliti z drugimi,« se je v Fatimi opravičil predsednik Portugalske škofovske konference (CEP) Jose Ornelas. Preiskavo je sicer ob koncu leta 2021 naročila Katoliška cerkev na Portugalskem sama.

Kritike na račun dela komisije

Komisija, sestavljena iz šestih strokovnjakov, je začela delati lanskega januarja, a so bili do njenega delovanja kritični tako združenje žrtev spolnih zlorab kot mnogi verniki, češ da ni bilo konkretnih predlogov ukrepov, kako se v prihodnje izogniti vnovičnim spolnim zlorabam in kako pomagati žrtvam.

Brez plačila odškodnin žrtvam

Po poročanju agencije Reuters portugalska Cerkev še naprej vztraja, da še vedno dejavni osumljeni duhovniki (bilo naj bi jih nad 100) ne bodo suspendirani, razen če bodo jasno dokazana dejstva proti njim. »Nihče ni kriv, dokler tega ne odloči sodišče,« zatrjuje Ornelasa in dodaja, da Cerkev tudi ne bo plačala odškodnin žrtvam.

Ornelas zanika obtožbe

Sicer tudi predsednika tamkajšnje škofovske konference preiskuje državno tožilstvo zaradi domnevnega prikrivanja spolnih zlorab v sirotišnici v Mozambiku leta 2011, vendar sam kategorično zanika kakršno koli napačno ravnanje.

Zgolj s seznamom imen bo težko

Cerkev je sicer sporočila, da je prejela seznam domnevnih zlorab, ki ga bo vključila v preiskavo. »Moramo najti vse primere in zares ugotoviti resničnost dejstev, vendar bo zgolj s seznamom imen to zelo težko. Ne morem nekoga odstraniti zgolj zato, ker je nekdo dejal: ta človek je nekoga zlorabil,« poudarja Ornelas.

Ničelna toleranca

Tiskovni predstavnik CEP Manuel Barbosa pa je poudaril ničelno toleranco do storilcev zlorab in tistih, ki jih prikrivajo, in glede ukrepov ponovil, da bo Cerkev ponudila »duhovno, psihološko in psihiatrično podporo žrtvam«, pa tudi, da se bodo žrtev zlorab spomnili tudi poleti na Svetovnem dnevu mladih v Lizboni.

Storiti vse, da se zlorabe ne bodo več dogajale

»Z bolečino se še enkrat opravičujemo vsem žrtvam spolnih zlorab in znova potrjujemo iskreno namero storiti vse, kar je v naši moči, da zagotovimo, da se zlorabe ne bodo več dogajale,« je še dejal Barbosa in obljubil, da bo ustanovljena skupina (tudi s podporo Cerkve), ki bo še naprej prisluhnila žrtvam.

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh