Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preiskava razkrila več kot 4800 mladoletnih žrtev zlorab v Cerkvi na Portugalskem

Za vas piše:
M. M.
Objava: 13. 02. 2023 / 14:00
Oznake: Družba, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2023 / 14:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Preiskava razkrila več kot 4800 mladoletnih žrtev zlorab v Cerkvi na Portugalskem
FOTO: Pexels

Preiskava razkrila več kot 4800 mladoletnih žrtev zlorab v Cerkvi na Portugalskem

Po ugotovitvah neodvisne komisije je bilo od leta 1950 v portugalski katoliški Cerkvi najmanj 4815 mladoletnikov žrtev spolnih zlorab, razkrivajo danes predstavljeni podatki. Komisija je v približno letu dni zbrala več kot 500 pričevanj, poročajo tuji mediji.

Kot je dejal koordinator neodvisne komisije in otroški psihiater Pedro Strecht, so pričevanja odkrila vpogled v veliko širšo mrežo žrtev, ki jih je bilo najmanj 4815, pri čemer je velika večina primerov že zastarala, 25 pa so jih predali policiji, ki je že sprožila več preiskav.

Preiskavo je naročila Cerkev sama

Preiskavo s področja spolnih zlorab je konec leta 2021 naročila portugalska Cerkev sama. Komisija, ki jo sestavlja šest strokovnjakov, je delo začela lani januarja. Že jeseni je poročala o pričevanjih več kot 400 domnevnih žrtev katoliških duhovnikov v državi, navaja STA.

Izpoved ženske, ki se je pripravljala na vstop med nune

Eden od primerov, ki ga preiskuje policija, je pričevanje 43-letne ženske, ki trdi, da jo je pri 17 letih, ko se je pripravljala na vstop med nune, med spovedjo posilil duhovnik. Napadalca je po več letih prijavila cerkvenim oblastem, ki pa naj bi zgolj posredovale njeno pritožbo v Vatikan, od koder ni prejela odgovora. Kot je dejala v pogovoru za AFP, je v neodvisni komisiji našla razumevanje in podporo, ki ju potrebuje.

Prelat portugalske Cerkve Manuel Clement je lani aprila izrazil pripravljenost priznati napake iz preteklosti in prositi žrtve za odpuščanje. Danes je tudi sodeloval na predstavitvi končnih ugotovitev neodvisne komisije.

Podobne preiskave kot na Portugalskem so sprožili denimo v Avstraliji, Franciji, Nemčiji ter na Irskem in Nizozemskem.

Papežev boj proti spolnim zlorabam

Tudi papež Frančišek ves čas svojega pontifikata poudarja boj proti spolnim zlorabam znotraj Cerkve. Leta 2020 je tako denimo izrazil zahtevo po ostrejših ukrepih v notranjecerkvenem odzivu na spolne zlorabe in druge težje prekrške, ki jih je treba sodno preganjati »strogo in pregledno«. Nujno je treba zaščititi »ranjeno človekovo dostojanstvo, predvsem pri otrocih,« je poudaril.


Kupi v trgovini

Knjiga meseca maja
Ves sem v Božjih rokah
Papeži
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh