Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež zahteva ostrejše ukrepe v boju proti zlorabam

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 31. 01. 2020 / 12:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2020 / 12:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež zahteva ostrejše ukrepe v boju proti zlorabam

Frančišek Kongregaciji za nauk vere: Sodni postopki morajo biti »učinkovitejši«.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je izrazil zahtevo po ostrejših ukrepih v notranjecerkvenem odzivu na spolne zlorabe in druge težje prekrške, ki jih je treba sodno preganjati »strogo in pregledno«. Nujno je treba zaščititi »ranjeno človekovo dostojanstvo, predvsem pri otrocih,« je papež odločno dejal v nagovoru predstavnikom Kongregacije za nauk vere, ki so pristojni za to problematiko.

Navzoče je spodbudil k reviziji obstoječih predpisov. Sodni postopki bi morali biti »učinkovitejši in bolj organski«, meni sveti oče. Vatikan si trenutno prizadeva, da bi različne zakone in predpise na področju spolnih zlorab in prikrivanju teh dejanj povezal v skladno celoto.

Med sprejemom članov omenjene kongregacije, ki so sicer zbrani na plenarnem zasedanju, je papež tudi poudaril, da se mora krščanski nauk »iz generacije v generacijo« obnavljati in obenem ostati zvest svojim temeljem. Pri tem je obsodil razkrajanje splošnega zavedanja o človekovem dostojanstvu, ki gre v breme solidarnosti in bratstva.

Posebej je opozoril na skrb za bolne in umirajoče. V luči trpljenja, ki ga ni moč olajšati, ne bi smeli nikogar pustiti na cedilu. »Človeško življenje zaradi svoje večne namenskosti ohranja vso svojo vrednost in vse svoje dostojanstvo v kakršnem koli stanju, tudi v negotovosti in šibkosti, in kot tako je vedno vredno skrajnega upoštevanja,« je zatrdil papež Frančišek.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh