Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oprostitev Gotovine povzročila precejšnjo ekumensko škodo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 22. 11. 2012 / 08:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Oprostitev Gotovine povzročila precejšnjo ekumensko škodo

Medtem ko hrvaška katoliška Cerkev praznuje, vlada v Srbiji tudi na cerkveni strani precejšnja zbeganost; srbska pravoslavna sinoda ostro kritizira hrvaške škofe.

Ekumenizem v jugovzhodni Evropi je doživel hud udarec z najnovejšo razsodbo haaškega sodišča. Medtem ko hrvaška katoliška Cerkev praznuje oprostitev svojih generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača, zadarska nadškofija pa v nedeljo vabi celo na slovesno zahvalno mašo v tamkajšnjo stolnico, vlada v Srbiji tudi na cerkveni strani precejšnja zbeganost.

Kot je minuli ponedeljek v izjavi za javnost poudarila sveta sinoda srbske pravoslavne Cerkve, so vest o oprostitvi sprejeli 'z nejevero in ogorčenjem'. V izjavi člani sinode tudi izražajo ostro kritiko katoliškim škofom sosednje države.

Gotovini in Markaču je bila minuli petek izrečena oprostilna sodba na prizivnem sodišču Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Generala sta bila aprila lani zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu obsojena na 24 oz. 18 let zaporne kazni. Tedanja utemeljitev razsodbe – 'dogovor o zločinu' – je bila zdaj razglašena za nično.

V ozadju tožbe so bila etnična čiščenja med veliko vojaško ofenzivo 'Oluja' avgusta 1995. Med ofenzivo so hrvaška vojska in policijske enote v 84 urah osvojile večino ozemlja leta 1991 nastale 'Republike Srbska Krajina', ki je obsegala dobro tretjino hrvaškega ozemlja. Hrvaški škofje so vernike aprila 2011 spodbujali, naj molijo za oprostilno sodbo svojih generalov.

Kot je v izjavi še zapisali člani srbske pravoslavne sinode, je haaško sodišče 's to sramotno razsodbo razkrilo svoj pravi obraz in pokazalo, da gre je v resnici politično sodišče, ki mu pravzaprav sploh ni do pravičnosti in resnice'. V omenjenem primeru je po mnenju srbskih cerkvenih predstavnikov izreklo 'nečastno in nepravično razsodbo'. Ta ne zgolj upravičuje storjenih zločinov, 'pač pa jih razglaša za neškodljive oz. jih celo izničuje': »Razsodba zagotovo ne prispeva k spravi v tem delu Evrope, ampak jo odriva še dlje v prihodnost«, obsojajo pravoslavni škofje.

Ostre kritike je deležna tudi hrvaška Cerkev: »Čudno in nenavadno dejstvo je, da večji del hrvaških škofov – če ne celo vsi – omenjeno razsodbo povezujejo z Bogom in Božjo previdnostjo. Nekateri celo menijo, da je razsodba rezultat številnih darovanih maš in molitev 'za hrvaške branitelje', ki sta jih vodila ta dva 'častna' in – kot nam je zdaj znano – tudi 'nedolžna' generala 'domoljubne vojne'.

Haaška razsodba nam daje razumeti, da 'nihče ni odgovoren za trpljenje nedolžnih civilistov v vojaško-policijski akciji pregona krajinskih Srbov', se pritožujejo pravoslavni škofje. Ob tem omenjajo število več kot 200.000 izgnanih in tisočev pobitih civilistov, na stotine požganih vasi in mest ter množična ropanja srbskega premoženja. »Sveta škofovska sinoda poziva vse častne kristjane v Evropi in svetu, vse svobodoljubne države in pravične narode, vse človekoljubne organizacije in nazadnje moralne in razumske elite tako na vzhodu kot na zahodu, naj o tej nezaslišani hinavščini izrečejo sodbo, kakršno si zasluži.«

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/1BB98394D243021DC1257ABB00366EEE?OpenDocument

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh