Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večino Slovenije pobelil sneg

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 15. 01. 2023 / 14:31
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2023 / 10:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Večino Slovenije pobelil sneg
Zimske razmere v Bohinju. FOTO: Kaja Zupanc

Večino Slovenije pobelil sneg

V noči na ponedeljek je v določenih predelih Slovenije začelo močno snežiti. Medtem ko je v Alpah zapadlo prek pol metra snega, ga je v nižinah zapadlo od pet do 20 centimetrov. Ponekod je snega le za vzorec ali pa ga sploh ni.

Sneg povzroča težave predvsem na Gorenjskem, Štajerskem, Koroškem, ponekod na Dolenjskem ter v prestolnici. Vozne razmere so zaradi mokrega snega ponekod zelo slabe, promet pa ovira tudi snegolom. Agencija za okolje je sicer za danes izdala oranžno vremensko opozorilo. 

»Ta teden bo precej bolj v znamenju snega, kot je bila zima doslej,« je dejal dežurni meteorolog na agenciji za okolje Jure Cedilnik.

V nižinah do 20 centimetrov snega

Hladna fronta je ponoči najprej dosegla severno Slovenijo in nato počasi še južni del države. Največ snega je zapadlo zgodaj zjutraj. Meja sneženja se je hitro spuščala. 

V Ljubljani je do jutra zapadlo dobrih 10 centimetrov snega. FOTO: Katja Zver 

Vozne razmere poslabšane, ponekod brez električne energije 

Vozne razmere so bile na nekaterih cestah in mestnih vpadnicah močno poslabšane, motena je bila tudi dobava z električno energijo. Po podatkih Elektra Ljubljana je bilo v njihovem omrežju zaradi posledic sneženja brez elektrike skoraj 7900 odjemalcev. V jutranjih urah je bilo kar nekaj težav in izpadov na linijah ljubljanskega potniškega prometa. Nov snežni val je sicer po napovedih meteorologov predviden v noči na torek in sredo.

Kje je zapadlo največ? 

Okoli pol metra novega snega je zapadlo na Pokljuki, več kot 40 centimetrov na Vršiču, na Korenskem sedlu celo 60 centimetrov. Po nižinah je debelina snežne odeje precej skromejša. V Ljubljani in Logatcu ga je denimo zapadlo 10 centimetrov, v Celju centimeter manj, drugje pa še manj ali pa ga sploh ni bilo. 

FOTO: Kaja Zupanc 

Mraza ni na vidiku 

Jutranje temperature bodo prihodnje dni malo pod lediščem, čez dan pa nekoliko nad njim. Višje se bo sneg obdržal, po dolinah pa bo to odvisno od količine zapadlega snega. V Alpah se bo povečala nevarnost snežnih plazov, je še opozoril dežurni meteorolog.

Nalaganje
Nazaj na vrh