Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oratorijski val veselja

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 03. 07. 2014 / 09:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Oratorijski val veselja

Oratorijski val veselja

Po Sloveniji so se začeli poletni oratoriji. Letos jih bo po besedah voditelja salezijanca Boštjana Jamnika približno 250, udeležilo pa se jih bo okoli 15.000 otrok in 4.500 animatorjev.

Prve župnije so z njimi začele že takoj po koncu šole junija, denimo Desternik in Bizeljsko, preostali oratoriji se bodo zvrstili skozi poletna meseca. Oratoriji imajo različne oblike: eni trajajo le tri dni, običajno pa en teden. Najdaljši je oratorij na Rakovniku, ki traja 4 tedne. Letošnja skupna tema oratorija je »Na tvojo besedo«. Geslo oratorija so besede sv. Petra, ki je bil, kot pravi Jamnik, »goreč, a tudi grešen, trmoglav, jezen. Kljub svojim pomanjkljivostim je bil izbran za prvaka med apostoli, ker je Jezus poznal njegove dobre plati. Peter je šele na Jezusovi besedi zgradil svojo vero, začel pričevati, oznanjati, delati čudeže, na koncu pa je za Jezusa dal tudi življenje.«

Oratorij temelji na štirih stebrih, je pojasnil. Prvi je dom – otroci se morajo počutiti domače, sprejeto. Drugi je dvorišče – prostor, kjer lahko živijo svojo ustvarjalnost, se igrajo, razvijajo talente. Tretji je šola – tu se učijo vrednot in preizkušajo svoje znanje, veščine. Četrti je župnija, kateri se vse skupaj dogaja, župnija, ki vzgaja k veri.

Oratorijski dan se običajno začne z oratorijsko himno, molitvijo, prebiranjem oratorijske zgodbe, sledijo delavnice, malica, zatem se spet vrstijo delavnice. Ponekod organizirajo kopanje, izlet, vodne igre, obisk gasilcev. Vodenje delavnic in sodelovanje na oratoriju pa je dobra priložnost tudi za mlade animatorje, da ustvarjalno porabijo svoj čas in naredijo nekaj dobrega za druge.

Hit letošnjega oratorija, ki ga že prepevajo v vseh narečjih je pesem »Na tvojo besedo« izpod peresa Maje Triler. »Po več letih smo se odločili, da spet naredimo natečaj in odzvalo se je kar 13 avtorjev, česar smo zelo veseli,« je dejal Jamnik. Majina pesmica je najprej osvojila žirijo, zatem pa s simpatičnim video posnetkom še srca mladih oratorijcev.

Kako se priprave oratorija lotevajo na župnijah? Župnije, ki sodelujejo že dlje časa, približno vedo, kako je treba pripraviti animatorje: daljša priprava, pripraviti je treba zgodbo, igrico, delavnice, poskrbeti za malico. Tisti, ki začenjajo prvič, pa se lahko obrnejo na Združenje animatorjev oratorija. Združenje je namenjeno povezovanju med različnimi oratoriji in animatorji, usposabljanju in podpori, ki jo potrebujejo župnije.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh