Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ordinariat katoliških nekdanjih anglikancev išče sponzorje

Objava: 21. 07. 2011 / 07:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ordinariat katoliških nekdanjih anglikancev išče sponzorje

Po poročanju časnika 'The Times' ima dvanajst izmed sedeminpetdesetih duhovnikov, ki so doslej prestopili v katoliško vero, finančno odvisne otroke.

Anglikanci v Veliki Britaniji, ki so prestopili v katoliško Cerkev, so izrazili prošnjo za finančno podporo. V pozivu britanskemu časniku 'The Times' je vodja novo ustanovljenega osebnega ordinariata in nekdanji anglikanski škof iz Richborougha, Keith Newton, predstavil letne stroške ordinariata, ki naj bi znašali okoli enega milijona funtov (1,14 milijona evrov). Če bo prestopov še več, bo narasla tudi potreba po višjem letnem proračunu.

Vatikan je novembra 2009 z izdajo apostolske konstitucije 'Anglicanorum coetibus' omogočil ustanovitev lastnih cerkvenih struktur za anglikance, ki želijo prestopiti v katoliško Cerkev. Te strukture spreobrnjenim vernikom omogočajo ohranjanje vrste anglikanskih tradicij ob istočasni skupnosti s papežem.

Sredi letošnjega januarja so v Veliki Britaniji ustanovili prvi osebni ordinariat, ki povezuje nekdanje anglikanske vernike, župnije in duhovnike, ki pa mora sam poskrbeti tudi za vsa potrebna finančna sredstva. Sem sodijo tudi zahteve po duovniškh pokojninah.

Kot je poročal 'The Times', ima dvanajst izmed sedeminpetdesetih duhovnikov, ki so doslej prestopili v katoliško vero, finančno odvisne otroke. Dva izmed duhovnikov sta pojasnila, da so kot pripadniki anglikanske Cerkve s svojimi družinami do svojega sedemdesetega leta imeli pravico do brezplačnega stanovanja in zagotovljeno pokojnino. Teh zagotovil zdaj nimajo več.

Neka anglikanska organizacija je nedavno napovedala, da bo anglikancem, ki so prestopili v katoliško Cerkev, namenila finančno podporo v višini milijon funtov, s čimer je naletela na precejšnjo kritiko s strani anglikanske Cerkve. Izražena je bila celo zahteva, naj se upravičenost njihovega daru temeljito preveri. Gre za anglokatoliško 'Bratstvo Najsvetejšega zakramenta', združenja v okviru anglikanske 'visoke Cerkve' ('the High Church'), ki si je ob ustanovitvi leta 1862 zadalo cilj, da bo spodbujalo katoliške elemente znotraj anglikanske Cerkve.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/43091AD5A0EA6BE9C12578CB002D9439?OpenDocument

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh