Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Osebni ordinariat za anglikance slavil jubilej v Rimu

Objava: 28. 02. 2012 / 09:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Osebni ordinariat za anglikance slavil jubilej v Rimu

Več kot sto katoličanov iz Velike Britanije, ki pred lansko veliko nočjo še niso bili katoličani, pač pa anglikanci, je minulo nedeljo sklenilo enotedensko zahvalno romanje v Rim.

Več kot sto katoličanov iz Velike Britanije, ki so bili pred lansko veliko nočjo še anglikanci, je minulo nedeljo sklenilo enotedensko zahvalno romanje v Rim, kot je poročal Radio Vatikan, pa tudi ameriška katoliška agencija CNA. Britanski anglikanci, ki so prestopili v katoliško vero, so želeli prvo obletnico ustanovitve osebnega ordinariata Naše Gospe iz Walsinghama obhajati v Rimu, kjer so obiskali grob apostola Petra in se udeležili splošne avdience s papežem Benediktom XVI. Skupino romarjev je vodil msgr. Keith Newton, nekdanji anglikanski škof, ki je zdaj vodja omenjenega osebnega ordinariata. Ob koncu sredine splošne avdience je msgr. Newton nekaj besed spregovoril tudi s svetim očetom Benediktom XVI., skupina romarjev pa se je udeležila tudi alovesnega bogoslužja v baziliki sv. Petra.

Kot je v pogovoru za katoliško agencijo CNA povedal msgr. Newton, se kljub skromnim materialnim sredstvom in pomanjkanju cerkvenih zgradb še nobeden izmed članov ordinariata ni vrnil pod okrilje anglikanske Cerkve. Zaradi zunanjih težav sta bila začetek in celotno prvo leto izjemno zahtevna, ‘vendar izredno srečna’. Nihče izmed članov ordinariata ne trpi lakote, vsi imajo streho nad nad glavo. Msgr. Newton je izrazil prepričanje, da bo Bog poskrbel za njihovo prihodnost, le zaupati mu morajo.

Benedikt XVI. je novembra 2009 z apostolsko konstitucijo ‘Anglicanorum coetibus’ anglikanskim kristjanom omogočil, da se z ohranitvijo svojih izročil in obredov pridružijo katoliški Cerkvi. V ta namen je ustanovil posebno cerkveno strukturo, tako imenovane osebne ordinariate, ki jim pripada okoli dva tisoč tristo vernikov, devetsto v Angliji in Walesu in tisoč štiristo v Združenih državah Amerike. Konstitucija med drugim določa posebna pravila za katoliško posvečenje poročenih nekdanjih anglikanskih duhovnikov.

Kot prvi osebni ordinariat je bil v Angliji ustanovljen ordinariat Naše Gospe iz Walsinghama, za vodjo pa je bil določen nekdanji anglikanski škof msgr. Newton. Newton je v katoliško Cerkev prestopil 1. januarja 2011, 15. januarja pa je prejel duhovniško posvečenje.

S 1. januarjem letošnjega leta je Vatikan tudi v Združenih državah Amerike ustanovil osebni ordinariat za vse anglikance (v Ameriki episkopalce), ki želijo prestopiti v katoliško Cerkev. Za njihovega vodjo je bil določen Jeffrey Steenson, ugledni profesor za staro cerkveno zgodovino v Houstonu. Steenson je leta 2007 prestopil iz anglikanske v katoliško Cerkev. Osebni ordinariat v Ameriki se imenuje Prestol svetega Petra in ima sedež v Houstonu. Odločitev episkopalne generalne sinode leta 2009 v kalifornijskem Anaheimu, da se škofovsko posvečenje podeljuje tudi tistim moškim in ženskam, ki živijo v istospolni partnerski zvezi, je anglikance v Združenih državah Amerike povsem razdvojilo.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh