Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Osem izmed desetih francoskih katoličanov je volilo Sarkozyja

Objava: 09. 05. 2012 / 08:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Osem izmed desetih francoskih katoličanov je volilo Sarkozyja

Le 21% rednih obiskovalcev svete maše je po raziskavi sodeč podprlo novega predsednika Hollandea.

Velika večina dejavnih katoličanov v Franciji je minulo nedeljo volila Nicholasja Sarkozyja. Po raziskavi, ki je bila opravljena po naročilu francoskega katoliškega tednika 'La Vie', je kar 79% rednih obiskovalcev svete maše na predsedniških volitvah podprlo konzervativca Sarkozyja. Medtem ko je med vsemi volilnimi udeleženci za novega predsednika Francoisja Hollandea glasovalo 51,7% Francozov, je bilo med katoličani takšnih le 21%. Dejavni katoličani po navedbah francoskega tednika predstavljajo okoli 15% celotnega prebivalstva.

Z omenjenim izidom se je tudi pri zadnjih volitvah izkazalo, da katoličani volijo bolj konzervativno kot ostali državljani, so zapisali v tedniku 'La Vie'. V anketi so katoličani pojasnili, da na njihov glas vplivajo predvsem etična stališča kandidata.

Socialist Hollande se je v svojem predvolilnem boju med drugim zavzemal za dejavno evtanazijo pri ljudeh z neozdravljivimi boleznimi, ki bi za to izrazili željo. S tem je na cerkveni strani izzval številne kritike. Nasprotno pa Sarkozy ni želel ponovno obravnavati že obstoječega zakona o evtanaziji. V Franciji je dovoljena pasivna evtanazija v primeru, če neozdravljivo bolni ali njegovi svojci svojo odločitev sprejmejo po strokovnem posvetovanju z najmanj dvema zdravnikoma; dejavna evtanazija je z zakonom prepovedana.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh