Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Osemdeset let Desmonda Tutuja, povabljenca dalajlame ne bo na slovesnost

Objava: 06. 10. 2011 / 09:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Osemdeset let Desmonda Tutuja, povabljenca dalajlame ne bo na slovesnost

Prejemnik Nobelove nagrade za mir in upokojeni anglikanski škof obsoja ravnanje južnoafriške vlade in ga označuje za 'sramotno'.

Desmond Tutu, prejemnik Nobelove nagrade za mir in borec proti apartheidu, v petek, 7. oktobra, praznuje osemdeseti rojstni dan. Praznovanje pa bo zasenčeno zaradi resnega spora, upokojeni anglikanski nadškof je namreč ogorčen zaradi odpovedi udeležbe tibetanskega duhovnega voditelja dalajlame na slovesnosti. Tutu je dalajlamo, prav tako prejemnika Nobelove nagrade za mir, povabil na praznovanje svojega rojstnega dne. Njegov urad je minuli torek povabilo vljudno zavrnil, saj po njihovem mnenju ni več zadosti časa, da bi pridobili vstopno vizo v Južno Afriko.

Že minuli konec tedna so v nekem časniku ugibali, ali se bo južnoafriška vlada uklonila pritisku Kitajske, ki je pomembna trgovska partnerka te afriške dežele. Tutu je ravnanje južnoafriške vlade označil kot 'sramotno' in izrazil očitek, da je 'hujša kot režim apartheida'. Predstavnik zunanjega ministrstva je očitek zavrnil, češ da so se izognili pritisku Pekinga.

Nekdanji anglikanski nadškof iz Kapstadta je več desetletij ostro obsojal rasizem in diskriminacijo v Južni Afriki in po vsem svetu. Lanskega oktobra se je ob dopolnjenem 79. letu umaknil iz javnega življenja in se posvetil družini.

Potem ko se je leta 1996 umaknil s položaja nadškofa v Kapstadtu, je nobelovec, Nobelovo nagrado za mir je prejel leta 1984, deloval kot predsednik južnoafriške komisije za pravičnost, katere naloga je razjasnitev zločinov v času apartheida med leti 1960 in 1994. Cilj njegove kritike je bil pogosto v času apartheida prepovedan, od njegovega konca pa vladajoči Afriški narodni kongres.

Desmond Tutu je bil rojen 7. oktobra 1931 v mestu Klersdorp. Sprva je deloval kot učitelj, leta 1957 pa je svoje delovno mesto zapustil iz protesta proti rasistični politiki izobraževanja, ki jo je izvajala vlada apartheida, ter se podal na duhovniško pot pod okriljem anglikanske Cerkve. Po zaključenem študiju v Južnoafriški republiki in Angliji ter po diakonskem posvečenju v Londonu je ostal v britanski prestolnici, kjer je bil zaposlen kot funkcionar pri Ekumenskem svetu Cerkva. Leta 1975 je postal superintendent v Johannesburgu, leta 1976 škof v Lesothu in leta 1978 generalni tajnik južnoafriškega Ekumenskega sveta Cerkva.

Za svoj nenasilni boj proti rasnemu razlikovanju v Južnoafriški republiki je Tutu leta 1984 prejel Nobelovo nagrado za mir, istega leta je bil imenovan tudi za nadškofa v Johannesburgu. Med leti 1986 in 1996 je bil nadškof v Kapstadtu in s tem poglavar okoli dveh milijonov članov anglikanske skupnosti v Južnoafriški republiki.

Novembra 1995 ga je tedanji predsednik države Nelson Mandela imenoval za predsednika Komisije za resnico in spravo, in to nalogo je opravljal do predaje zaključnega poročila komisije oktobra 1998.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh