Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Osservatore' nezadovoljen z italijanskim poročanjem o papeževem potovanju

Objava: 29. 09. 2011 / 08:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Osservatore' nezadovoljen z italijanskim poročanjem o papeževem potovanju

Časnikarji so raje poročali o nepomembnih podrobnostih, namesto da bi se kritično ukvarjali z razčlenjevanjem dejstev.

Po obisku papeža Benedikta XVI. v Nemčiji je vatikanski časnik 'L'Osservatore Romano' kritično ocenil poročanje italijanskih medijev o potovanju svetega očeta v domovino. Kot je zapisal glavni urednik vatikanskega časnika Giovanni Maria Vian v prvi izdaji po papeževi vrnitvi v Rim, so tokrat tamkajšnji mediji, tudi uveljavljeni, o potovanju poročali 'precej pod nivojem'. Časnikarji so raje poročali o nepomembnih podrobnostih, namesto da bi se kritično ukvarjali z razčlenjevanjem dejstev.

Po papeževem govoru v nemškem parlamentu in po papeževih izjavah med letom proti Nemčiji so italijanski časniki izšli z naslovi, kot sta denimo 'Papežev zeleni preobrat je osvojil Berlin' (La Stampa), ter 'Cerkev in zloraba, povsem razumem vse tiste, ki želijo izstopiti' (Corriere della Sera). Minulo nedeljo je naslov v časniku 'Libero' bralcem sporočal, da namerava Benedikt XVI. ob svojem 85. rojstnem dnevu aprila prihodnje leto odstopiti s svojega položaja, 'novico' pa so naslednji dan pograbili tudi nekateri drugi italijanski časniki. Številne nedeljske izdaje so precej pozornosti namenile dogodkom v Erfurtu, ko je nek moški z zračnim orožjem streljal na neko varnostnico.

Vian je štiridnevno papeževo potovanje v Nemčijo ocenil kot 'eno najintenzivnejših in najpomembnejših potovanj sedanjega potifikata', med katerim je bil papež Benedikt XVI. izredno lepo sprejet in se je dotaknil src številnih ljudi, ne le katoličanov. Z nepričakovano pohvalo Martinu Luthru je sveti oče v Erfurtu 'iskreno razčlenil' protestantizem sedanjega časa in vprašanje skupnega krščanskega pričevanja v svetu, ki se vse bolj oddaljuje od Boga.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je po papeževi vrnitvi v Rim za Radio Vatikan povedal, da je sveti oče v Nemčiji 'spodbudno sporočilo' predal tudi tamkajšnji mladini. Jasno je izrazil misel, da svetost ni vedno nujno pogojena z moralno popolnostjo. Precej pomembneje je, da pogumno in veselo sledimo krščanskemu klicu ne glede na človeške slabosti.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh