Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ostajamo tukaj«

Za vas piše:
T. M.
Objava: 10. 10. 2021 / 07:42
Oznake: Družba, Slovenija, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2021 / 07:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Ostajamo tukaj«
Svetovni dan brezdomstva obeležujemo 10. oktobra. FOTO: Pexels.

»Ostajamo tukaj«

Brezdomstvo je bilo in ostaja sestavni del naše družbe, brezdomci pa so v času epidemije koronavirusa posebej prizadeti; tako ob današnjem svetovnem dnevu brezdomstva izpostavljajo v društvu »Brezdomni – do ključa«.

Letošnje geslo ob tem dnevu se glasi Ostajamo Tu-kaj. Z geslom želijo v društvu Brezdomni poudariti, da tudi v času epidemije koronavirusa drugo leto zapored bijejo še posebej težke bitke, ko skladno z razpoložljivimi močmi in danostmi osmišljajo mesec za mesecem. Brezdomnim ljudem so na razpolago 24 ur na dan vseh 365 dni v letu.

»Osmišljamo, ustvarjamo, kreiramo pogoje za dom, kar je v teh časih težka, včasih malček utopična domača naloga. A vztrajamo zaradi vseh tistih 3188 uporabnikov, ki jih je vseslovenska brezdomna mreža znotraj svojih programov zabeležila v prvem letošnjem polletju,« so v društvu zapisali v sporočilu za javnost.

Društvo Brezdomni – do ključa bo današnji dan obeležilo na simbolični ravni in ga pospremilo z narobe obrnjenimi dežniki in oguljenimi čevlji s sporočilom, ki opozarja na drugačen dom in posledične stiske brezdomcev.

V Sloveniji je bilo po navedbah Mihe Lobnika v programih za brezdomce v letu 2020 skupno več kot 3300 uporabnikov, od tega skoraj 80 odstotkov moških. Že siceršnjo socialno izključenost in socialne stiske je še bolj okrepila epidemija. Ob tem je Lobnik spomnil, da je evropski parlament v svoji resoluciji lani opozoril, da je ljudi, ki imajo v EU težave s prenočiščem, 70 odstotkov več kot pred desetimi leti.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh