Zapri
Iskanje

Otroci so največje žrtve okrutnosti, opozarja Unicef

Za vas piše:
K. C.
Objava: 09. 12. 2014 / 10:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Otroci so največje žrtve okrutnosti, opozarja Unicef

Več sto otrok so lani ugrabili na poti v šolo ali iz nje. Na deset tisoče so jih v svoje vrste rekrutirale oborožene skupine.

Foto: Unicef Slovenija
Ob koncu leta je Sklad ZN za pomoč otrokom (Unicef) ocenil življenjske razmere za otroke in žal ugotovila, da je bilo leto 2014 za milijone otrok po vsem svetu polno groze, strahu in obupa. V konfliktih namreč najhuje trpijo prav najmlajši. Podvrženi so bili skrajnemu nasilju in njegovim posledicam, prisilno so jih novačili za vojsko, bili pa so tudi tarča napadov oboroženih skupin.

»Otroci so umrli v učilnicah, med spanjem v svojih posteljah; osiroteli so, ugrabljali so jih in mučili, novačili v vojne, posiljevali in celo prodajali kot sužnje. V novejši zgodovini otroci še niso bili žrtve tolikšne okrutnosti,« je v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani, poudaril izvršni direktor Unicefa, Anthony Lake.

Na konfliktnih območjih v Srednjeafriški republiki, Iraku, Južnem Sudanu, palestinskih ozemljih, Siriji in Ukrajini živi 15 milijonov otrok, pri čemer so upoštevani tudi notranje razseljeni in begunci. V državah in na območjih, kjer divjajo oboroženi konflikti, živi skupno okoli 230 milijonov ljudi, ocenjuje Unicef.

Več sto otrok so lani ugrabili na poti v šolo ali iz nje. Na deset tisoče so jih v svoje vrste rekrutirale oborožene skupine. Na več območjih se je povečalo število napadov na šole in zdravstvene ustanove, šole vse pogosteje uporabljajo tudi v vojaške namene.

V Siriji je državljanska vojna prizadela najmanj 7,3 milijona otrok, med njimi je 1,7 milijona beguncev. V tej državi je Unicef v prvih devetih mesecih letos zabeležil najmanj 35 napadov na šole, v katerih je bilo ubitih 105 otrok, skoraj 300 pa ranjenih. V sosednjem Iraku je konflikt prizadel 2,7 milijona otrok. Med njimi so jih najmanj 700 letos pohabili, ubili ali celo usmrtili. V obeh državah so bili otroci žrtve in priče nasilja ter so celo sodelovali v njem.

Na območju Gaze je med 50-dnevno izraelsko ofenzivo brez doma ostalo 54.000 otrok. 358 otrok je bilo ubitih, več kot 3370 jih je bilo ranjenih.

V Srednjeafriški republiki naj bi oborožene skupine v svoje vrste rekrutirale do 10.000 otrok, več kot 430 otrok je bilo ubitih ali pohabljenih.

V Južnem Sudanu okrog 235.000 otrok trpi zaradi hude podhranjenosti. Skoraj 750.000 jih je razseljenih, več kot 320.000 je beguncev, še navaja Unicef.

Ob tem še poudarja, da smo zaradi velikega števila kriz na številne letos pozabili ali niso bile deležne zadostne pozornosti. Kljub temu dolgotrajni konflikti v Afganistanu, Demokratični republiki Kongo, Nigeriji, Pakistanu, Somaliji, Sudanu in Jemnu še naprej zahtevajo vse več mladih življenj.

Ogroža jih tudi ebola

Unicef je tudi spomnil na letošnje nove grožnje za otroke, med katerimi je izpostavil izbruh epidemije ebole v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone. Zaradi te smrtonosne bolezni je brez staršev ostalo na tisoče otrok, kakih pet milijonov pa jih ni moglo obiskovati pouka.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh