Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

OVSE in Vatikan: sodelovanje v boju proti trgovini z ljudmi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 09. 2020 / 08:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2020 / 08:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

OVSE in Vatikan: sodelovanje v boju proti trgovini z ljudmi

Krepitev partnerstva in sodelovanje »najučinkovitejše orožje«.

Foto: splet / Wikipedia

Krepitev partnerstva in sodelovanje med državami je »eno najučinkovitejših orožij« v boju proti trgovini z ljudmi, je nadškof Janusz Urbanczyk, stalni opazovalec Svetega sedeža pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), pojasnil na 1.277 zasedanju omenjenega delovnega telesa.

Predstavniki OVSE so med 30. julijem in 31. avgustom zasedali na Dunaju, eno od sej pa so posvetili tudi svetovnemu dnevu boja proti trgovini z ljudmi, ki smo ga obhajali 30. julija. Ta tema je za Sveti sedež posebej pomembna, je pojasnil nadškof Urbanczyk in poudaril, da žrtve trgovine z ljudmi »sodijo med najbolj razčlovečene in ponižane ljudi v današnjem svetu, v vsakem kotičku zemlje«.

Trgovina z ljudmi je »grozljiva kuga, odvratna kuga, odprta rana na telesu sodobne družbe«, je nadaljeval stalni opazovalec Svetega sedeža in pri tem uporabil pogosto izgovorjene besede papeža Frančiška; trgovina z ljudmi osebe obravnava »kot blago, ki se kupuje, preprodaja in izkorišča na različne in nepredstavljive načine«. V svetu vlada »splošno razširjena nevednost« o tem problemu, ki pogosto velja za »nadležnega in sramotnega«. Toda, je spomnil nadškof Urbanczyk, »na svetu je več kot 40 milijonov žrtev trgovine z ljudmi ali izkoriščanja, od tega jih je četrtina, okoli 10 milijonov, mlajših od 18 let, medtem ko je vsaka dvajseta žrtev spolnega izkoriščanja na svetu mlajša od osem let«.

Ne le korona

Epidemija koronavirusne bolezni 19 je »spremenila običajne vzorce trgovine z ljudmi in izkoriščanja«, ker se je v tem času okrepila uporaba spletne komunikacije in zlorab, obenem pa so se okrepile in v ospredje stopile tudi »sistematične in globoko ukoreninjene gospodarske in družbene neenakosti, ki sodijo med vzroke za trgovino z ljudmi«

Kaj torej storiti? Predstavnik Svetega sedeža je spomnil, da »boj proti trgovini z ljudmi lahko opišemo s tremi P-ji: preprečevanje, protekcija (zaščita) in preganjanje«. Obstaja pa še četrti P, namreč partnerstvo, »ki ni nič manj pomembno in ga je prav tako treba krepiti«, je poudaril nadškof Urbanczyk, kajti »zaradi pomanjkljivega sodelovanja med različnimi državnimi dejavniki so politika in programi, spodbujeni z dobrimi nameni, pogosto neučinkoviti«.

Nadškof zato upa, da si bodo države »izmenjevale pomembne podatke o trgovini z ljudmi in med seboj iskale skupne odgovore«. »Okrepljeno sodelovanje je nujno potrebno,« je poudaril predstavnik Svetega sedeža, »prav tako pa tudi podpora držav na poti, kjer se trgovanje z ljudmi dogaja«. Poziv velja za vse: »Če želimo biti učinkoviti, je potrebno sodelovanje in usklajevanje med civilno družbo, verskimi organizacijami in verskimi voditelji, gospodarskim sektorjem in mediji.«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh