Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Krizostom Komar s kolesom poromal v novo službo

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 03. 08. 2022 / 14:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2022 / 09:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Krizostom Komar s kolesom poromal v novo službo
P. Krizostom Komar se je iz Novega mesta na Brezje odpeljal na kolesu. FOTO: Facebook

P. Krizostom Komar s kolesom poromal v novo službo

S prvim avgustom so bratje frančiškani na Brezjah dobili novega gvardijana, dosedanjega župnika pri sv. Lenartu v Novem mestu p. Krizostoma Komarja. Novo službo je začel s kolesarskim romanjem k Mariji Pomagaj.

»Po izredno bogatih in doživetih 9 letih služenja pri svetem Lenartu v Novem mestu, se danes, 1. 8. 2022, v duhu sv. Jakoba, s kolesom podajam na romanje k Mariji Pomagaj, kjer bom ostal, Bog ve in Marija, koliko časa,« je na jutro prvega avgustovskega dne, ko mnogi duhovniki začenjajo novo službo, na facebooku zapisal p. Krizostom Komar, do nedavnega župnik pri sv. Lenartu v Novem mestu.


Ideja, da se k Mariji Pomagaj na Brezjah pripelje na kolesu, je zorela vse od odločitve, da sprejme novo službo. »Seveda ni bilo mišljeno, da bi s kolesom selil stvari, to sem storil že prej,« pove nekoliko šaljivo in doda, da si je kolesarski podvig zamislil kot »piko na i« premestitve.

Čeprav kot član Društva kolesarska Jakobova pot Slovenija – Camino zelo rad vrti kolesarska pedala, je vedel, da pot ne bo najlažja, a si jo je zadal kot romanje, ki pa vedno zahteva tudi nekaj trpljenja. »Na koncu mi je uspelo. Imam seveda kolo na baterijo, to je olajševalna okoliščina, a vseeno moraš goniti, da prideš po 132 kilometrih do cilja.«

Tam ga je v večernih urah ob sončnem zahodu pričakal rektor p. Robert Bahčič, oglasili pa so se tudi zvonovi na baziliki. »Bilo je res vznemirljivo, moram povedati, da sem na kolesu potočil tudi solze. Lepo je bilo in se rad spominjam tega.«


P. Krizostom Komar je zadnjih devet let opravljal službo župnika in ekonoma, poučeval verouk in bil polno vpet v župnijo in dekanijo. V skupnosti bratov frančiškanov na Brezjah bo opravljal službo gvardijana, ki je prva služba v skupnosti.

»Precej bo drugače, v Novem mestu je bila velika župnija, tukaj pa je romarska pot, spoveš mnogo več ljudi, kot na župniji. Danes sem že dve uri spovedoval in sem jih spovedal toliko, kot jih mogoče v Novem mestu v enem mesecu spovem,« je bil slikovit p. Krizostom, ki je k Mariji Pomagaj prišel mešanih občutkov, brez pričakovanj, a poln zaupanja in vere.

Nalaganje
Nazaj na vrh