Zapri
Iskanje

P. Krizostom Komar s kolesom poromal v novo službo

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 03. 08. 2022 / 14:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2022 / 09:31
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

P. Krizostom Komar s kolesom poromal v novo službo

P. Krizostom Komar s kolesom poromal v novo službo
P. Krizostom Komar se je iz Novega mesta na Brezje odpeljal na kolesu. FOTO: Facebook
S prvim avgustom so bratje frančiškani na Brezjah dobili novega gvardijana, dosedanjega župnika pri sv. Lenartu v Novem mestu p. Krizostoma Komarja. Novo službo je začel s kolesarskim romanjem k Mariji Pomagaj.

»Po izredno bogatih in doživetih 9 letih služenja pri svetem Lenartu v Novem mestu, se danes, 1. 8. 2022, v duhu sv. Jakoba, s kolesom podajam na romanje k Mariji Pomagaj, kjer bom ostal, Bog ve in Marija, koliko časa,« je na jutro prvega avgustovskega dne, ko mnogi duhovniki začenjajo novo službo, na facebooku zapisal p. Krizostom Komar, do nedavnega župnik pri sv. Lenartu v Novem mestu.


Ideja, da se k Mariji Pomagaj na Brezjah pripelje na kolesu, je zorela vse od odločitve, da sprejme novo službo. »Seveda ni bilo mišljeno, da bi s kolesom selil stvari, to sem storil že prej,« pove nekoliko šaljivo in doda, da si je kolesarski podvig zamislil kot »piko na i« premestitve.

Čeprav kot član Društva kolesarska Jakobova pot Slovenija – Camino zelo rad vrti kolesarska pedala, je vedel, da pot ne bo najlažja, a si jo je zadal kot romanje, ki pa vedno zahteva tudi nekaj trpljenja. »Na koncu mi je uspelo. Imam seveda kolo na baterijo, to je olajševalna okoliščina, a vseeno moraš goniti, da prideš po 132 kilometrih do cilja.«

Tam ga je v večernih urah ob sončnem zahodu pričakal rektor p. Robert Bahčič, oglasili pa so se tudi zvonovi na baziliki. »Bilo je res vznemirljivo, moram povedati, da sem na kolesu potočil tudi solze. Lepo je bilo in se rad spominjam tega.«


P. Krizostom Komar je zadnjih devet let opravljal službo župnika in ekonoma, poučeval verouk in bil polno vpet v župnijo in dekanijo. V skupnosti bratov frančiškanov na Brezjah bo opravljal službo gvardijana, ki je prva služba v skupnosti.

»Precej bo drugače, v Novem mestu je bila velika župnija, tukaj pa je romarska pot, spoveš mnogo več ljudi, kot na župniji. Danes sem že dve uri spovedoval in sem jih spovedal toliko, kot jih mogoče v Novem mestu v enem mesecu spovem,« je bil slikovit p. Krizostom, ki je k Mariji Pomagaj prišel mešanih občutkov, brez pričakovanj, a poln zaupanja in vere.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh