Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Lombardi: Benediktov odstop ni bil »teorija zarote«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 03. 2017 / 08:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Lombardi: Benediktov odstop ni bil »teorija zarote«

P. Lombardi: Benediktov odstop ni bil »teorija zarote«

Odstop na pritisk ameriške vlade zaradi jasne podpore življenju?

Nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik in sedanji predsednik vatikanske Ustanove Josepha Ratzingerja, Federico Lombardi, je nove »teorije zarote« glede odstopa Benedikta XVI. s papeškega položaja 28. februarja 2013 zavrnil kot povsem neutemeljene. Konkretno se je odzval na domneve upokojenega nadškofa iz Ferrare, Luigija Negrija, po katerih naj bi vlada Združenih držav Amerike pod vodstvom Baracka Obame tedanjega papeža prisilila k odstopu zaradi njegove jasne podpore življenju in tradicionalni družini. Takšne izjave povzročajo »nepotrebno zmešnjavo«, je p. Lombardi pisal uredniku italijanskega bloga Il Sismografo.

Nadškof Negri sam priznava, da ni dobro poznal dejstev, je pripomnil Lombardi in opozoril na izjavo, ki jo je Benedikt XVI. nekoč dal o svojem odstopu, ponovil pa jo je tudi v knjigi pogovorov z nemškim časnikarjem Petrom Seewaldom.

Kot je upokojeni papež zagotovil v knjigi, ga ni nihče prisilil k odstopu ali pa ga celo poskušal izsiljevati. »Če bi prišlo do takšnih poskusov, zagotovo ne bi odstopil, saj ne gre, da bi človek svoj položaj zapuščal pod pritiskom.« Ta razlaga se »povsem razlikuje od Negrijevih domnev«, je poudaril p. Lombardi. Nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik se čudi, da Negri »tako odločno nasprotuje nečemu, kar je Benedikt XVI. lepo pojasnil in kasneje še potrdil«.Negri sicer rad govori o svojem »trdnem prijateljstvu« z Benediktom XVI., je še pojasnil p. Lombardi. V luči tega pa nasprotovanje izjavam upokojenega papeža deluje kot »zelo nenavaden dokaz prijateljstva«.

Pravilno pa je Negri v pogovoru za medije dejal, da je Benedikt XVI. duhovno še vedno zelo čil, medtem ko mu telesne moči vidno popuščajo. Tudi v tej »popolni jasnosti duha« je bilo Benediktu XVI. pred štirimi leti jasno, da kmalu ne bo več sposoben voditi dolgih slovesnosti, avdienc ali srečanj, kaj šele potovati in obiskovati italijanskih župnij.

Vzrok za Benediktov odstop torej ni bil »grozljiv pritisk preko oceana«, je zagotovil p. Lombardi. »Mirno lahko trdimo, da je bila to zelo modra in razumna odločitev, pred Bogom in pred ljudmi.« Za to so mu verniki lahko hvaležni, »pa tudi nekaj njegovih naslednikov«, je dodal nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh