Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Lombardi dopolnil 75 let

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 08. 2017 / 07:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Lombardi dopolnil 75 let

P. Lombardi dopolnil 75 let

Nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik je največ hvale požel ob poročanju o dogajanju od Benediktovega odstopa do Frančiškove izvolitve.

Jezuit p. Federico Lombardi, nekdanji vodja vatikanskega tiskovnega urada in trenutno predsednik vatikanskega Ratzingerjevega sklada (Fondazione Vaticana Joseph Ratzinger-Benedetto XVI), je včeraj dopolnil 75 let. P. Lombardi je bil do leta 2016 medijski predstavnik Svetega sedeža. Julija 2006 je papež Benedikt XVI. italijanskega jezuita imenoval za naslednika nedavno preminulega Španca Joaquina Navarro-Vallsa, ki je to nalogo opravljal 22 let.



P. Lombardi je bil vatikanski tiskovni predstavnik do avgusta 2016. Njegova naslednika sta Američan Greg Burke in namestnica Španka Paloma García Ovejero. Vodenje vatikanskega televizijskega središča Centro Televisivo Vaticano (CTV) je že leta 2013 prevzel Dario Edoardo Vigano.

Federico Lombardi se je rodil 29. avgusta 1942 v kraju Saluzzo južno od Torina. Leta 1960 je vstopil v jezuitski red, leta 1962 pa je prejel mašniško posvečenje. Istega leta je začel študij filozofije na jezuitski Filozofski fakulteti »Aloisianum« v severnoitalijanskem Gallaretu. Od leta 1965 do 1969 je Lombardi deloval v jezuitskem študentskem kolegiju v Torinu in obenem študiral matematiko.

Sledila so štiri leta bivanja v Nemčiji, kjer je leta 1973 na Filozofsko-teološki visoki šoli sv. Jurija v Frankfurtu pridobil licenciat iz teologije. Prve časnikarske izkušnje si je prislužil v uredništvu ugledne italijanske jezuitske revije Civilta Cattolica. Leta 1977 je napredoval do položaja namestnika glavnega urednika. Med leti 1984 in 1990 je bil provincial svojega reda v Italiji.

Leta 1991 je Lombardi sprejel položaj programskega direktorja Radia Vatikan. Leta 2005 ga je papež Benedikt XVI. imenoval za vodjo Radia Vatikan in vatikanskega televizijskega središča CTV.

Svojo najvidnejšo vlogo je p. Lombardi odigral od julija 2006, ko je kot vodja vatikanskega tisovnega središča nasledil Joaquina Navarro-Vallsa. Ognjeni krst je doživel že po nekaj tednih, ob »Regensburškem govoru« Benedikta XVI., ki je sprožil oster odziv islamskega sveta. V nezavidljivem položaju je bil tudi leta 2009 ob preklicu izobčenja lefebvrovca Richarda Williamsona, ki je zanikal obstoj holokavsta, in med prvo afero Vatileaks leta 2012.

Največ hvale je p. Lombardi požel februarja in marca 2013 za medijsko poročanje o Benediktovem odstopu, »praznem papeškem sedežu«, konklavu in Frančiškovi izvolitvi. Takratni dogodki so k televizijskim zaslonom pritegnili več sto milijonov gledalcev in »spravili v pogon« deset tisoč akreditiranih časnikarjev.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh