Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Lombardi zavrača ugibanja o datumu konklava

Objava: 15. 02. 2013 / 12:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

P. Lombardi zavrača ugibanja o datumu konklava

Vatikanska komisija še ni določila termina; 28. februarja s papežem v Castel Gandolfo tudi njegov osebni tajnik Georg Gänswein.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je zavrnil ugibanja, da pristojna vatikanska komisija že določa datum naslednjega konklava. To sploh ne drži, je p. Lombardi včeraj zatrdil časnikarjem, ki so se zbrali na tiskovni konferenci v Vatikanu. Obstoječi pravni položaj zahteva, je pojasnil, da se konklave prične med 15. in 20. dnem po izpraznjenju Petrovega sedeža. Jezuitski pater je še dejal, da bodo kardinali, ki pripotujejo v Rim, svoje prostore v vatikanskem gostišču sv. Marte lahko zasedli šele 1. marca. Tam bodo bivali v času izpraznjenega Petrovega sedeža, generalnih kongregacij in konklava.

P. Lombardi je izrecno potrdil veljavna določila, da so do sodelovanja na konklavu upravičeni tisti kardinali, ki do začetka izpraznjenja Petrovega sedeža, v tem primeru torej do 28. februarja, še ne bodo izpolnili osemdeset let. Tako bosta na konklavu lahko sodelovala tudi nemški kardinal Walter Kasper in nekdanji torinski nadškof Severino Poletto, ki osemdeseti rojstni dan praznujeta 5. oz. 18. marca letos.

Papež Benedikt XVI. bo ob koncu svojega papeževanja odpotoval v letno papeško rezidenco v Castel Gandolfu, tja pa ga bodo spremljale sestre 'memores' in njegov osebni tajnik nadškof Georg Gänswein. Gänswein bo še naprej ostal na položaju prefekta papeške hiše, ki ga je nastopil v lanskem decembru. 'Do nadaljnjega' pa bo ostal tudi v bližini Benedikta XVI., ko se bo ta preselil v samostan znotraj vatikanskega obzidja.

Konflikta interesov med obema službama se p. Lombardi ne boji. Prefekt papeške hiše je v prvi vrsti pristojen za praktične naloge in nima nikakršne vsebinske vodilne funkcije.

Na vprašanje po prihodnosti drugega papeževega tajnika Alfreda Xuereba je p. Lombardi spomnil, da so v preteklosti papeži že večkrat prevzeli tudi osebne tajnike svojih predhodnikov. Benedikt XVI., denimo, je poleg Georga Gänsweina v svoje gospodinjstvo sprejel tudi današnjega nadškofa v Lvovu, Mieczyslawa Mokrzyckega, ki je bil poleg Stanislawa Dziwisza drugi osebni tajnik papeža Janeza Pavla II.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh