Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje in redovni predstojniki in predstojnice s p. Zollnerjem o spolnih zlorabah v Cerkvi

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 06. 05. 2024 / 13:41
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2024 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofje in redovni predstojniki in predstojnice s p. Zollnerjem o spolnih zlorabah v Cerkvi
FOTO: Spletna stran SŠK

Škofje in redovni predstojniki in predstojnice s p. Zollnerjem o spolnih zlorabah v Cerkvi

V Domu matere Margarete ob samostanu šolskih sester v Repnjah so se danes srečali predstavniki Slovenske škofovske konference (SŠK) in predstavniki Konference redovnih ustanov Slovenije (KORUS). Gost srečanja je bil p. Hans Zollner, ki se je s slovenskimi škofi in redovnimi predstojniki pogovarjal o zlorabah otrok in tudi odraslih v Cerkvi.

Mednarodno priznani strokovnjak za področje zlorab v Katoliški cerkvi p. Zollner je na vabilo SŠK že leta 2020 predaval slovenskim duhovnikom in verskim delavcem, in sicer o zaščiti otrok v Katoliški Cerkvi, tokrat pa je bila v osrednja tema zloraba odraslih, je po srečanju v pisni izjavi sporočil tiskovni predstavnik SŠK dr. Gabriel Kavčič.

Težka tema

P. Zollner je poudaril, da gre za težko temo, s katero pa se nujno moramo soočiti, saj nam lahko pomaga v prihodnosti bolj verodostojno oznanjati evangeliju. Verodostojnost se namreč lahko gradi le tako, da delamo to, kar oznanjamo.

Preberite tudi: Hans Zollner: Prikrivanje škandala povzroči še večji škandal

Konec tipičnih izjav

Kot je poudaril, je treba tipičnim izjavam znotraj cerkvenih skupnosti, kot so »bojim se za Cerkev,« »ne počutim se dovolj sposobnega, da kaj rešim,« »gre za škodo nekaterih, ki je povzročena vsem,« »ne verjamem, da se je v moji skupnosti lahko kaj takega zgodilo,« »gre samo za medijski napad, pri čemer se z nami ravna slabše,« »zakaj se moram jaz kot predstojnik sedaj s tem ukvarjat, če nisem nič kriv«, treba narediti konec.

Zloraba ima več obrazov

P. Zollner je v nadaljevanju podrobno pojasnil, zakaj o zlorabah danes ne govorimo več le na področju spolnosti in mladoletnih, ampak se je treba vedno znova soočati tudi z zlorabo oblasti, moči, vesti in drugimi oblikami zlorab, ki zadevajo tudi odrasle in ne izhajajo iz starosti vpletenih, ampak iz nesimetričnosti odnosa.

Zavezanost boja proti zlorabam znotraj Cerkve

Ob zaključnem pogovoru s p. Hansom Zollnerjem, mednarodno priznanim strokovnjakom za področje zlorab v Katoliški Cerkvi, so redovni predstojniki in škofje obnovili svojo zavezanost boju proti vsakršnim zlorabam v Katoliški Cerkvi, je še pojasnil tiskovni predstavnik SŠK dr. Gabriel Kavčič.

P. Hans Zollner bo jutri, v torek, 7. maja, o ranah, ki jih pustijo spolne zlorabe, predaval na Teološki fakulteti v Ljubljani, popoldne pa ga bodo gostili predstavniki iniciative Dovolj.je.


Nalaganje
Nazaj na vrh