Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov pristop k reševanju problema spolnih zlorab. Kdo so člani strokovnih komisij?

Za vas piše:
M. P.
Objava: 28. 02. 2024 / 09:24
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2024 / 12:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov pristop k reševanju problema spolnih zlorab. Kdo so člani strokovnih komisij?
Ljubljana iz zraka. FOTO: Shutterstock

Nov pristop k reševanju problema spolnih zlorab. Kdo so člani strokovnih komisij?

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je ustanovila tri neodvisna in samostojna delovna telesa, ki dopolnjujejo prizadevanja Cerkve za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih pred spolnimi zlorabami v Cerkvi. Kdo jih sestavlja in kako bodo delovale?

Predsednik SŠK dr. Andrej Saje je ob objavi zapisal, da je namen celotnega programa prispevati k sprejetju, predelavi, integraciji in pozitivni usmeritvi izkušnje, ki jo je v našem prostoru prebudila tema spolnih zlorab.

Kdo je imenovan v strokovne skupine?

S svojim delom bodo pričeli s 1. marcem, imenovani pa so za obdobje petih let. Skupine sestavljajo:

  • Neodvisna skupina za analizo preteklih primerov spolnih zlorab v Katoliški Cerkvi v Sloveniji: dr. Julijana Visočnik, zgodovinarka, dr. Tomaž Erzar, terapevt, dr. Vinko Potočnik, sociolog.
  • Strokovna skupina za zaščito mladoletnih in ranljivih oseb: Alojz Simončič, socialni delavec, Tamara Čopi, zdravnica, Ana Rožman, terapevtka, dr. Sebastijan Valentan, cerkveni pravnik, s. Polonca Majcenovič, terapevtka, dr. Gregor Rogelj, cerkveni pravnik, dr. Matjaž Celarc, terapevt in duhovni spremljevalec, Karolina Rebernik, terapevtka, Damjana Koželj, zdravnica.
  • Skupina preventivnih dejavnosti v prid mladoletnih in ranljivih oseb: s. Mateja Kranjc, pedagoginja, dr. Matej Pavlič, cerkveni pravnik, s. dr. Barbara Poredoš, pedagoginja, s. mag. Magda Burger, terapevtka, p. dr. Ivan Platovnjak, duhovno spremljanje in sprava, p. Tomaž Mikuš, duhovno spremljanje in terapija, Benjamin Tomažič, preventivno izobraževanje.

Terapevtki mag. Špela Strniša Tušek in dr. Sara Jerebic bosta članom strokovnih skupin na voljo za supervizijo.

Odgovor na pomisleke o neodvisnosti strokovnih skupin

V javnosti so se pojavile kritike zaradi sestave strokovnih skupin, češ da so v njih pretežno ljudje, ki delujejo v cerkvenih strukturah, zaradi česar so nekateri izrazili dvome, da bodo skupine res neodvisne. Na očitke se je odzval tiskovni predstavnik SŠK dr. Gabriel Kavčič. Poudaril je, da gre pri vseh članih strokovnih skupin za strokovnjake na svojih področjih in da so načrtno izbrali strokovnjake, ki poznajo duhovnost in delovanje Cerkve. Strinja se, da v skupini manjkajo še civilni pravniki in dejal, da je skupina odprta za dodajanje novih članov.

Kako bodo strokovne skupine delovale?

Strokovne skupine bodo delovale neodvisno od Slovenske škofovske konference, je povedal dr. Kavčič. S potekom in rezultati svojega dela bodo obveščali tudi javnost.

Samega postopka prijave in preiskave spolne zlorabe pa delovanje strokovnih skupin ne spreminja. Kdor želi prijaviti spolno zlorabo v Cerkvi, se bo najprej obrnil na urad za sprejemanje prijav, ki so ga vse škofije ustanovile v skladu z Apostolskim pismom papeža Frančiška Vi ste luč sveta. Kot je pojasnil dr. Kavčič, se bodo lahko tisti, ki s postopkom ne bodo zadovoljni, obrnili še na strokovno skupino za zaščito mladoletnih in ranljivih oseb. Prav tako pa se bodo k njim po nasvet lahko obrnili škofje, ko bodo razsojali o posameznem primeru. V vsakem primeru pa odločitve škofje sprejemajo samostojno in ne bodo cerkvenopravno zavezani priporočilom strokovnih skupin.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Vi ste luč sveta
Svetniki
48,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh