Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pa jo imamo: Raiven predstavila evrovizijsko skladbo Veronika

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 20. 01. 2024 / 21:02
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.01.2024 / 21:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pa jo imamo: Raiven predstavila evrovizijsko skladbo Veronika
Raiven v videospotu pesmi Veronika. FOTO: Zajem zaslona

Pa jo imamo: Raiven predstavila evrovizijsko skladbo Veronika

V soboto zvečer je bila v oddaji Misija Malmö na prvem programu TV Slovenija predstavljena skladba Veronika, ki jo bo na 68. izboru za Pesem Evrovizije pod slovenskimi barvami zapela Raiven.

Decembra je javnost izvedela, da je mednarodna strokovna komisija med prijavljenimi na razpis za letošnjo slovensko evrovizijsko pesem izbrala skladbo akademske glasbenice in priljubljene ustvarjalke Sare Briški Cirman, ki jo poznamo pod umetniškim imenom Raiven.

Raiven v sobotni oddaji, kjer smo prvič slišali pesem Veronika. FOTO: Bor Slana/STA

Kdo je Raiven?

Mezzosopranistka, avtorica glasbe in besedil je svojo glasbeno pot kot harfistka in pevka začela na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Leta 2015 je glasbeno izobraževanje nadaljevala na ljubljanski Akademiji za glasbo, in sicer na smeri solopetje – opera. Magistrski študij je zaključila leta 2021. Za svoje dosežke v študijskem letu 2021/22 je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

Raiven je na EMI nastopila trikrat in vsakič dosegla 2. ali 3. mesto.

Čeravno ima le 27 let, je delovala že na številnih področjih, od povsem klasične glasbe in opere do najsodobnejših glasbenih oblik. Leta 2021 je s skladbo Volkovi zmagala na festivalu Popevka, že trikrat pa smo jo lahko spremljali na nacionalnem evrovizijskem izboru EMA: leta 2016 se je še kot najstnica širši javnosti predstavila s skladbo Črno bel in zasedla 2. mesto, leta 2017 se s skladbo Zažarim uvrstila na 3. mesto, leta 2019 pa je bila zopet druga s skladbo Kaos.

Predvajali so videospot

V soboto je pevka v večerni oddaji na prvem programu TV Slovenija premierno predstavila pesem, s katero bo Slovenijo zastopala na letošnji Evroviziji. Kot bi morda pričakovali, pa je ni zapela v živo, pač pa so jo predvajali v obliki videospota. Ta je po njeni oceni boljši predokus tega, kar bo pokazala na evrovizijskem odru. »Nastopa si nisem želela pripravljati, ker mislim, da bi bilo škoda, da za manjši oder kažem zmanjšano verzijo nečesa, kar je lahko zelo šokantno na večjem odru,« je odločitev pokomentirala že na četrtkovi novinarski konferenci.

S plesalci v videospotu. FOTO: Zajem zaslona

To niti ni presenetljivo, saj je za Raiven kot izvajalko vizualni del nastopa že od nekdaj izjemno pomemben. V videospotu se je predstavila ob spremljavi plesalcev iz baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. Ti z njo odhajajo tudi na Evrovizijo.

Navdih za pesem je bila Veronika Deseniška

Že v četrtek je pevka povedala tudi, da je pesem, ki nosi naslov Veronika, nastala po navdihu Veronike Deseniške, prve ženske, ki je bila v Sloveniji obtožena čarovništva. Živela je v 14. in 15. stoletju, poznamo pa jo kot drugo ženo Friderika II. Celjskega. Ker je bila nižjega stanu, njen tast, grof Herman II. Celjski, njune zveze ni odobraval. Veroniko je obtožil, da je coprnica, ki je zapeljala njegovega sina. Po dvodnevnem sojenju jo je dal umoriti.

Ena mnogih upodobitev Veronike Deseniške. FOTO: Wikimedia Commons

Raiven razmišlja, da je občinstvo lačno zgodb in naveličano površinskih pesmi o ljubezni, zato njeno besedilo naj ne bi bilo ljubezensko. »Veroniko sem želela potegniti iz nesrečne ljubezni in ji dati samostojno zgodbo. Upam, da bodo poslušalci razumeli, da to ni življenjepis Veronike,« je poudarila in s tem že predhodno opozorila, da bo pesem verjetno nekaj drugega, kot bi pričakovali. Pesem je pevka, ki je tudi avtorica besedila in glasbe, označila kot »temačno in seksi«.

Je pesem feministična?

FOTO: Bor Slana/STA

Medtem ko je javnost pesem Veronika takoj označila za feministično, je Raiven pri tem previdnejša: »Ne maram stereotipnega feminizma v smislu, da bi bile ženske rade enake moškim. Mislim, da nismo enake, smo pa enakovredne. Feminilnost in to, da smo kot ženske v stiku s svojim telesom, se mi zdi pomembno, zato je Veronikina podoba zelo uporabna za to zgodbo.«

Kakšni so odzivi?

Morda je ob pevkinemu poudarjanju, da je bila Veronika navadna ženska in ne čarovnica, tudi vas presenetil zelo »čarovniški«, resnično temačen in pretežno razgaljen videospot, ki v veliki meri zasenči besedilo. V zvezi s tem sta se na Facebooku takoj oglasila Simona in Matjaž Kosi, ki ustvarjata pod imenom Misticizem: »Videospota ne bova komentirala, a pesem Veronika pevke Raiven nama je zelo všeč!« Vtisi gledalcev so sicer kot vselej zelo mešani – nekateri pesem kujejo v nebo, drugi omenjajo bruhanje in sramoto.

Videospot zaznamuje predvsem temačnost. FOTO: Zajem zaslona

Odgovorni urednik Razvedrilnega programa TV Slovenija Vanja Vardjan v slovenski evrovizijski nastop seveda polaga velike upe: »Trdno verjamem, da bo Raiven s skladbo Veronika, ki bo zapeta v slovenščini, Slovenijo suvereno predstavila Evropi in svetu. Je izjemna glasbenica, s številnimi glasbenimi uspešnicami in vsestransko nadarjenostjo. Iskali smo kakovost, uspešnost in priljubljenost, in jo tudi našli. Menim, da je mednarodna strokovna komisija dobro opravila svoje delo in da se v Malmö odpravljamo z močnim izvajalcem in odlično skladbo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh