Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahor na srečanju predsednikov v Valletti: Ohraniti in krepiti je treba enotnost EU

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 10. 2022 / 16:35
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2022 / 16:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahor na srečanju predsednikov v Valletti: Ohraniti in krepiti je treba enotnost EU
Dvanajst predsednikov držav na Malti. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Pahor na srečanju predsednikov v Valletti: Ohraniti in krepiti je treba enotnost EU

Slovenski predsednik Borut Pahor na povabilo gostitelja, malteškega predsednika Georga Velle, v Valletti sodeluje na srečanju predsednikov in predsednic Estonije, Grčije, Irske, Italije, Latvije, Madžarske, Malte, Nemčije, Poljske in Portugalske in Slovaške. Slovenski premier Robert Golob pa se v Pragi udeležuje prvega srečanja Evropske politične skupnosti (EPS).

Voditelji držav, članic Evropske unije, se v tem formatu enkrat letno sestajajo od leta 2003, ko so se na pobudo tedanjega predsednika Portugalske prvič srečali v portugalskem mestu Arraiolos.

O varnosti in stabilnosti na vzhodu in jugovzhodu Evrope

Osrednja vsebina letošnje razprave je obravnava in izmenjava mnenj o učinkih vojne v Ukrajini na varnost in stabilnost na vzhodu in jugovzhodu Evrope. »Predsedniki se pogovarjajo o globalni vlogi Evropske unije v luči letošnje 65. obletnice podpisa Rimske pogodbe, s poudarkom na premagovanju globalnih družbenih izzivov, kot so podnebne spremembe, energetika, zdravje, izobraževanje in prehranska varnost,« so sporočili iz predsednikovega urada.

Pomen enotnosti EU

V razpravi je predsednik Pahor izpostavil dve ključni temi, in sicer vojno v Ukrajini in aktualne razmere na Zahodnem Balkanu. Slovenski predsednik se je zavzel, da se ohrani in okrepi enotnost Evropske unije pri soočanju s posledicami vojne v Ukrajini in pri soočanju z Rusko federacijo kot agresorjem.

Ponovil je, da Evropa ne sme ponoviti napake iz leta 2014, ko se ni dovolj odločno odzvala na rusko zasedbo Krima, in dodal, da bo Slovenija aktivno gradila soglasje EU in NATO. Ko gre za NATO, je pravica Ukrajine, da se sama odloči za svojo varnostno politiko, je dodal. Na zvezi NATO pa je, da s soglasjem vseh članic odgovori na pričakovanja Ukrajine.

FOTO: Daniel Novakovič/STA

Večja fleksibilnost glede širitve EU

Pahor je poudaril tudi, da je treba narediti vse, da se hkrati ne poslabšajo razmere na Zahodnem Balkanu in pozval voditelje, naj bodo bolj fleksibilni glede širitve EU na to regijo. Predsednik je povzel tudi zaključke nedavnega vrha voditeljev Brdo-Brijuni Process, ki ga je gostil v Sloveniji in ocenil, da voditelji v regiji čutijo odgovornost za mir in stabilnost, a potrebujejo našo pomoč.

Golob na prvem srečanju Evropske politične skupnosti

Slovenski premier Robert Golob pa se medtem udeležuje prvega srečanja Evropske politične skupnosti (EPS) v Pragi. »Cilj je najprej deliti skupno razumevanje situacije, ki vpliva na našo Evropo, in tudi oblikovati skupno strategijo,« je ob začetku srečanja dejal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Voditelji 44 držav

Na prvi vrh, ki ga je po navedbah STA nemški kancler Olaf Scholz označil za »veliko inovacijo«, so bili povabljeni voditelji 44 držav - vseh 27 članic EU in 17 drugih evropskih držav, tudi voditelji vseh šestih držav Zahodnega Balkana, Ukrajine, Turčije in Združenega kraljestva. Na njem sodeluje tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.


Nalaganje
Nazaj na vrh