Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahor: »Naj bo praznik klic solidarnosti z ukrajinskim narodom«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 04. 2022 / 16:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2022 / 16:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahor: »Naj bo praznik klic solidarnosti z ukrajinskim narodom«
Borut Pahor in mladi ukrajinski glasbeniki. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Pahor: »Naj bo praznik klic solidarnosti z ukrajinskim narodom«

Predsednik Borut Pahor je v počastitev državnega praznika, dneva upora proti okupatorju, v Veliki kristalni dvorani Predsedniške palače nagovoril državljanke in državljane ter Slovenke in Slovence doma in po svetu in jim čestital z najboljšimi željami za mirno, lepo in varno prihodnost.

Da je uporništvo skozi naše narodno zorenje postalo del narodnega značaja, je poudaril predsednik in dodal, da bo narod, ki ima moralni prav, naposled vedno zmagal v boju proti okupatorju, ne glede na njegovo vojaško silo.

Ukrajinski narod ima moralni prav

»To velja danes in velja za vojno v Ukrajini, kjer ima ukrajinski narod moralni prav,« je izpostavil Pahor in dodal želje Slovenk in Slovencev, da bi bilo trpljenja v Ukrajini čim prej konec, da bi nastopil mir in bi se spori, zapleti in razhajanja med dvema sosednjima državama urejali po mirni poti.

Klic k mirnemu reševanju spora

»V tem smislu naj bo danes naš državni praznik klic solidarnosti z ukrajinskim narodom in hkrati klic k miru in mirnemu reševanju tega spora in vseh sporov po svetu, da bi lahko v Evropi in v mednarodni skupnosti vladala mir in varnost, ki si ju otroci zaslužijo, da bi lahko razvili svoje talente in sanjali svoje sanje,« tako predsednik.

Iz zgodovine črpati, kar je slavno

Borut Pahor je še dodal, da demokratično zrel narod, ki je sposoben živeti svojo lastno zgodovino, iz nje črpa tisto, kar je slavno, za navdih za prihodnost; tisto, kar je neslavno, pa kot opomin, da ne bi ponavljali napak.

Mladi ukrajinski glasbeniki

Glasbeni program so oblikovali mladi ukrajinski glasbeniki, ki so se v Slovenijo zatekli pred rusko agresijo in, skupaj s slovenskimi vrstniki pod vodstvom Žive Ploj Peršuh, pripravljajo velik dobrodelni koncert »Music for the future«, ki bo 11. maja v Cankarjevem domu, predsednik Pahor pa bo častni pokrovitelj dogodka.

Nalaganje
Nazaj na vrh