Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahor ustregel želji koalicije in za ustavno sodnico predlaga Nežo Kogovšek Šalamon

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 14. 10. 2022 / 16:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2022 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahor ustregel želji koalicije in za ustavno sodnico predlaga Nežo Kogovšek Šalamon
FOTO: Daniel Novakovič/STA

Pahor ustregel želji koalicije in za ustavno sodnico predlaga Nežo Kogovšek Šalamon

Za predsednikom republike Borutom Pahorjem so ene od zadnjih pomembnih kadrovskih odločitev v tem mandatu. Tokrat je njegovo kadrovanje vsaj v političnem smislu mnogo lažje, saj bo njegov izbor potrjeval bistveno bolj enoten ideološki blok kot v prejšnjem sklicu DZ.

Po pogovorih s kandidati za položaje viceguvernerja BS, ustavnega sodnika in sodnika na Sodišču EU in posveti s predstavniki političnih strank se je predsednik republike Borut Pahor odločil, da za viceguvernerja Banke Slovenije predlaga Primoža Dolenca, nova ustavna sodnica pa naj bi postala Neža Kogovšek Šalamon.

Za mesto sodnika na Sodišča EU-ja v Luksemburgu pa Pahor predlaga dva kandidata, in sicer Marka Ilešiča in Jureta Vidmarja. Kot je bilo razbrati iz besed predsednika republike, ta ni ugotovil zanesljive podpore nobenemu od njiju. Končno težo njegovemu predlogu bodo tako dala še glasovanja. 

Toda tudi če bi eden od njiju morebiti zbral dovoljšnjo podporo v DZ, kandidata čaka še preizkus pred t. i. Odborom 255, ki presoja primernost kandidatov za opravljanje funkcij na Sodišču EU. Ta odbor se je v preteklosti izkazal kot usoden za številne slovenske kandidate.

Leva aktivistka na Ustavno sodišče

Največ zanimanja ob Pahorjevem izboru lahko tokrat upravičeno namenimo kadrovanju na Ustavnem sodišču. Za kandidata za ustavnega sodnika se je tudi tokrat prijavil dr. Andraž Teršek, ki je v preteklosti veljal za izrazitega favorita levega dela političnega prostora. Toda čeprav ta z njegovim imenovanjem skoraj gotovo ne bi imel večjih težav, se je raje odločil za politično veliko bolj radikalno usmerjeno pravnico in aktivistko Nežo Kogovšek Šalamon.

Ta je javnosti najbolj znana kot nekdanja predsednica Mirovnega inštituta, v zadnjem času pa se je veliko posvečala pravni podpori, ki so jo ob svojem gibanju po balkanski poti potrebovali ilegalni migranti. Trenutno je zaposlena v uradu zagovornika načela enakosti.

Državni zbor bo o predlaganih kandidatih odločal na svoji oktobrski redni seji, ki se bo začela 24. oktobra. Ker naj bi bila koalicija v svoji podpori enotna, posebnih možnosti za zaplete pri njenem imenovanju ni. Njen predhodnik, ustavni sodnik Marijan Pavčnik, bo v dogovoru s predsednikom republike s položaja odstopil 31. decembra.

Kupi v trgovini

Akcija
Skodelica Martin Golob: "Vse, kar imam, je dar"
Skodelice
9,90€ 8,91€
Nalaganje
Nazaj na vrh