Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahor z veliko nejevolje odpoklical veleposlanika Kajzerja

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 21. 09. 2022 / 17:09
Oznake: Politika, Slovenija, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.09.2022 / 14:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahor z veliko nejevolje odpoklical veleposlanika Kajzerja
Utrinek s srečanja z ameriškim zunanjim ministrom gospodom Anthonyjem Blinknom. FOTO: Facebook/ osebni arhiv Toneta Kajzerja

Pahor z veliko nejevolje odpoklical veleposlanika Kajzerja

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj, kot ga je bilo razumeti, tudi z veliko nejevolje, naposled odpoklical slovenskega veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Ta svoje razrešitve, ki je bila po besedah vlade posledica razkritja vsebine diplomatske depeše, za javnost ni komentiral. To je razumljivo, saj ostaja v službi na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Zdaj že nekdanji slovenski veleposlanik v ZDA se je na prenehanje svoje službe odzval zgolj z zapisom na družbenem omrežju Facebook, v katerem se je sodelavcem zahvalil za pomoč pri razvoju slovensko-ameriškega prijateljsteva.

"Odhajam z dvignjeno glavo. Verjamem, in vedno delujem skladno z demokratičnimi vrednotami, ki smo jih Slovenci potrdili ob odločitvi za samostojnost in suverenost. Kot karierni diplomat sem se vedno in se bom vedno zavzemal za dobrobit Slovenije in za krepitev naše demokracije, zaupanja in sodelovanja med nami. Tako bom deloval tudi naprej, kamorkoli mi bo ljubi Bog pokazal pot naprej. Hvala."

Opozoril na nesprejemljivo favoriziranje kandidatke

S tem se je, vsaj za zdaj, končala zgodba z neupravičenim favoriziranjem predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar. Ta je od zunanjega ministrstva zahtevala, da po slovenskih diplomatskih predstavništvih izobesi dopise z naslovom, na katerega ji lahko podporniki pošljejo podpise podpore za predsedniško kandidaturo, medtem ko preostali kandidati za to možnost niso vedeli.

Slovenski veleposlanik v ZDA Tone Kajzer pa naj bi fotografijo depeše z navodili o tem poslal predsedniku SDS Janezu Janši, ki jo je potem razkril na družbenem omrežju Twitter.

Zunanje ministrstvo naj bi Kajzerju za tem očitalo več kršitev. Po besedah zunanje ministrice Tanje Fajon je dejstvo, da je fotografijo depeše posnel Kajzer, dokazoval njegov računalnik in naslov. Poleg tega mu očitajo še, da je razkril izgled prostorov slovenskega veleposlaništva v Washingtonu.

Kakšen je bil dejansko Kajzerjev motiv in ali je bil dejansko on tisti, ki je Janši poslal fotografijo, ni mogoče preveriti. Sam namreč dogajanja ni komentiral, ministrstvo pa ga je razrešilo predvsem zaradi posrednih dokazov.

Pahor ogorčen nad postopkom, a je Kajzerja vseeno razrešil

Dogajanje okrog odpoklicanega veleposlanika je močno zaznamovalo slovensko udeležbo na 77. zasedanju Generalne skupščine ZN, ki sta se ga udeležila oba glavna protagonista zadeve, zunanja ministrica Tanja Fajon in predsednik republike Borut Pahor. Predsednik je odpoklic naposled podpisal, a je bil ob tem izjemno kritičen, ker ni sodeloval pri njegovi pripravi. Kot je poudaril v nadaljevanju, bi si želel biti z zadevo seznanjen tako, kot to določa 17. člen Zakona o zunanjih zadevah.

Obenem je izrazil željo, da bi bil postopek odpoklica veleposlanika enak postopku imenovanja. To bi pomenilo, da bi sodeloval že v samem postopku odpoklica in ne šele tedaj, ko bi odločitev o tem že sprejela vlada. Kot je razumeti v zapisu na spletni strani predsednika republike, Pahorjevo nezadovoljstvo izvira tudi iz tega, ker je predlagana razrešitev nesorazmerna glede na doslednost dosedanjega ukrepanja v vseh podobnih primerih.

Iz ZDA odhaja diplomat z visokim ugledom

Nad menjavo naj bi bili močno razočarani tudi v samih ZDA, saj je Kajzer vzpostavil izjemno dobre odnose s sedanjo ameriško administracijo pod vodstvom demokratskega predsednika Joeja Bidna. Prav tako pa lahko v komentarjih na družbenih omrežjih najdemo številne pohvalne besede za njegovo preteklo delo.

Kajzer naj bi sicer v prihodnosti nadaljeval z delom na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Zgodba z razrešitvijo pa bi se lahko že kmalu prenesla tudi na politični parket, saj je mogoče, da bo opozicija zaradi slabo utemeljenega odpoklica, proti Kajzerju namreč niso zbrali nobenih dokazov, vložila interpelacijo proti zunanji ministrici Tanji Fajon.

Nalaganje
Nazaj na vrh