Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Guterres svetovnim voditeljem: »Tako ne moremo več naprej«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 20. 09. 2022 / 19:47
Oznake: Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2022 / 19:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Guterres svetovnim voditeljem: »Tako ne moremo več naprej«
Generalni sekretar António Guterres. FOTO: Zajem zaslona

Guterres svetovnim voditeljem: »Tako ne moremo več naprej«

Medtem ko ljudje z vseh koncev sveta kličejo na pomoč in hlepijo po upanju, je mednarodno ukrepanje pri velikih izzivih, od podnebja do konfliktov in zagotavljanja trajnostnega razvoja, ohromljeno zaradi nedelovanja in talec geopolitičnih napetosti, je v nagovoru svetovnim voditeljem, zbranim na uvodnem dnevu razprave 77. zasedanja Generalne skupščine OZN, opozoril njen generalni sekretar António Guterres.

Generalni sekretar je poudaril: »Naš svet je v velikih težavah. Ločnice se poglabljajo, neenakosti se povečujejo, izzivi se širijo, ... potrebujemo upanje ... potrebujemo ukrepanje na vseh področjih.«

Ladja z žitom je simbol upanja, ne konflikta

Med njegovim nagovorom so se v ozadju prikazovale podobe enega od plovil, ki prevažajo tone ukrajinske pšenice, namenjene v pristanišča v Etiopiji, Jemnu in druge dele sveta. Kot je poudaril, pobuda za črnomorsko žito ob posredovanju Združenih narodov, ki je sprožila, da je ladja šla na pot, ni bila simbol konflikta in lakote, temveč upanja, rojenega iz sodelovanja.

Slovenski predsednik Borut Pahor bo zbrane voditelje držav v New Yorku nagovoril v sredo.

Ladje ne prevažajo le hrane, temveč tudi upanje

»Plula je po Črnem morju z visoko in ponosno plapolajočo zastavo ZN. V svojem bistvu je ta ladja simbol tega, kar lahko svet doseže, če delujemo skupaj. Ukrajina in Ruska federacija sta se, ob podpori Turčije, združili, da bi to uresničili, in to kljub ogromnim zapletenostim, nasprotnikom in celo peklu vojne. To je večstranska diplomacija v akciji. Vsaka ladja prevaža tudi eno najredkejših dobrin današnjega časa - upanje,« je dejal Guterres.

Zaupanje se ruši. Naš planet gori. Ljudje trpijo, najbolj ranljivi trpijo.

»Smo na razburkanem morju«

Ob predstavitvi letnega poročila o delu organizacije pa je bil nedvoumen: »Ne delajmo si utvar. Smo na razburkanem morju. Na obzorju je zima svetovnega nezadovoljstva je na. Življenjski stroški rastejo. Zaupanje se ruši. Naš planet gori. Ljudje trpijo, najbolj ranljivi trpijo. Ustanovna listina Združenih narodov in ideali, ki jih predstavlja, so v nevarnosti.«

Podčrtal je, da se mednarodna skupnost ni pripravljena ali voljna spopasti z velikimi dramatičnimi izzivi našega časa. »Te krize ogrožajo prihodnost človeštva in usodo našega planeta.«

»Tako ne moremo naprej«

Generalni sekretar je obžaloval, da je svet v nevarnosti in paraliziran s političnimi delitvami, ki spodkopavajo delo Varnostnega sveta, mednarodno pravo, zaupanje in vero ljudi v demokratične institucije ter vse oblike mednarodnega sodelovanja.

Brez sodelovanja. Brez dialoga. Nobenega kolektivnega reševanja problemov, »toda resničnost je taka, da živimo v svetu, kjer je logika sodelovanja in dialoga edina pot naprej«.

Nalaganje
Nazaj na vrh