Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pakistan vedno bolj postaja 'dežela verskih skrajnežev'

Objava: 18. 09. 2011 / 13:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pakistan vedno bolj postaja 'dežela verskih skrajnežev'

Raziskava 'Monitorja človekovih pravic' je pokazala, da je v deželi vedno več napadov v imenu vere, kristjani pa se nesorazmerno pogosto znajdejo na sodišču zaradi domnevnega krivoverstva.

V Pakistanu je po neki raziskavi sodeč na pohodu vedno močnejše versko skrajništvo. Kot je zapisano v izsledkih raziskave, ki jih je v Islamabadu nedavno predstavila Komisija za pravičnost in mir pri Pakistanski škofovski konferenci, se 'Pakistan hitro razvija v državo, v kateri bodo kmalu lahko prebivali le še verski skrajneži'.

V poročilu z naslovom 'Monitor človekovih pravic 2011' so dokumentirani številni napadi na kristjane in druge verske manjšine ter njihova diskriminacija. Med našteto sodijo denimo obtožbe krivoverstva, ugrabitve, spolno nasilje, razlastitve, izkazovanje predsodkov v šolskih učbenikih, diskriminacija in nasilje na delovnih mestih, prisilne poroke in spreobrnjenja.

V zadnjih petindvajsetih letih naj bi se po raziskavi sodeč na sodiščih ukvarjali s 1081 primeri krivoverstva, od tega stoosemintrideset proti kristjanom. Izmed stoosemdesetih milijonov Pakistancev jih je namreč le okoli dva odstotka kristjanov.

V preiskavi so zabeležili tudi primer nekega hindujskega borca za državljanske pravice, ki je lanskega julija izgubil življenje v letalski nesreči. Med javnim odkritjem imen na krstah vseh stoenainpetdesetih smrtnih žrtev je bil ob njegovem imenu tudi zapis 'Kafir', kar pomeni nevernik.

Drugi očitni primer verske diskriminacije je po mnenju komisije primer enajstletne šolarke, ki je med poukom pojasnila, da je Pakistanka in kristjanka. Ob njenih besedah jo je učiteljica ostro oštela in jo celo kaznovala z udarci, pod nos pa ji je pomolila zvezek, v katerem je bilo zapisano, da so vsi Pakistanci muslimani.

Na fotografiji: mošeja v Islamabadu

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh