Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Palestinski predsednik Abas in papež tudi o bližnjevzhodnem sporu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 11. 2021 / 16:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2021 / 16:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Palestinski predsednik Abas in papež tudi o bližnjevzhodnem sporu
Palestinski predsednik je Vatikan obiskal že šestič FOTO: Vatican Media

Palestinski predsednik Abas in papež tudi o bližnjevzhodnem sporu

Papež Frančišek je danes v avdienco sprejel palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

Kot so po navedbah avstrijskega Kathpressa sporočili iz Vatikana, se je bližnjevzhodni politik zatem srečal še z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom in »zunanjim ministrom« nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem. Med »prisrčnimi pogovori« je beseda tekla tudi o zastalem mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu.

Sveto mesto Jeruzalem je treba priznati kot »kraj srečevanja« - in ne spora – treh abrahamskih religij.

»Nujno potrebno« je znova vzpostaviti neposreden dialog s ciljem rešitve dveh držav, so o vsebini pogovorov poročali iz Vatikana, pri tem pa bi morala še večjo podporo nuditi mednarodna skupnost. Glede svetega mesta Jeruzalema Vatikan poudarja, da bi ga morali priznati kot »kraj srečevanja« - in ne spora – treh abrahamskih religij.

V prijateljskem pogovoru FOTO: Vatican Media

Zasebni pogovor med papežem in Abasom je po navedbah STA trajal okoli 50 minut. Izmenjala sta si tudi darila. Abas je papežu izročil knjigo o baziliki Jezusovega rojstva v Betlehemu in upodobitev jame Jezusovega rojstva v jantarju, papež pa je visokemu gostu iz Palestine podaril bronov odlitek, na katerem je med drugim napis »Napolnimo svoje dlani z dlanmi drugih«.

Palestinski predsednik Abas je Vatikan danes obiskal že šestič.

Abas je Vatikan nazadnje obiskal novembra 2018, današnji obisk je bil že šesti. Kot spominjajo pri avstrijskem Kathpressu, je bila tema pogovorov takrat oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Poleti 2020 je Vatikan poskušal posredovati v priključitvenem sporu med Izraelci, Palestinci in Združenimi državami Amerike. Tedanji izraelski premier Benjamin Netanjahu je napovedal, da bo priključil do 30 odstotkov zasedenega ozemlja na zahodnem bregu Jordana, vključno z večjim delom doline Jordana in izraleskimi naselbinami.

Izmenjava daril FOTO: Vatican Media

Novi predsednik izraelske vlade Naftali Bennett je konec letošnjega avgusta v pogovoru za New York Times pojasnil, da v času njegove vlade Palestinci ne bodo imeli svoje države – da pa tudi ne bo prišlo do priključitve zahodnih ozemelj. Kljub temu Izrael še vedno spodbuja gradnjo naselij na zahodnem bregu.

Vatikan je v preteklosti večkrat podprl tudi rešitev dveh držav »v okviru leta 1967 mednarodno priznanih meja«.

Nalaganje
Nazaj na vrh