Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Palestinski predsednik in papež tudi o Jeruzalemu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 12. 2018 / 09:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.12.2018 / 08:42
Ustavi predvajanje Nalaganje

Palestinski predsednik in papež tudi o Jeruzalemu

Sogovornika sta izpostavila dobre odnose med Svetim sedežem in Palestino.

Papež Frančišek je včeraj v Vatikanu sprejel palestinskega predsednika Mahmuda Abbasa. Med 20-minutnim zasebnim srečanjem sta sogovornika po navedbah navzočih časnikarjev precej časa posvetila miru na Bližnjem vzhodu. Palestinski predsednik se je od svetega očeta poslovil z besedami: »V adventnem času prosimo za mir.«

Kot so po koncu srečanja sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, so bili v pogovorih s papežem Frančiškom in vatikanskim »zunanjim ministrom« nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem izpostavljeni dobri odnosi med Svetim sedežem in Palestino ter pozitivna vloga kristjanov in dejavnosti Cerkve v palestinski družbi, zasidrani v globalnem sporazumu iz leta 2015. Govora je bilo tudi o prizadevanjih za obnovitev mirovnega procesa med Izraelci in Palestinci ter cilju za dosego rešitve dveh držav, »v upanju po obnovljeni zavzetosti mednarodne skupnosti, da zadosti legitimnim željam obeh narodov«.

Sogovorniki so posebno pozornost namenili statusu Jeruzalema in pri tem poudarili pomembnost priznanja in ohranjanja istovetnosti ter splošne vrednosti svetega mesta za tri abrahamska verstva.

Pogovor se je zaključil z razpravo o drugih sporih na Bližnjem vzhodu ter o potrebi po pospeševanju poti miru in dialoga s prispevkom verskih skupnosti v boju proti sleherni obliki skrajništva in fundamentalizma.

Palestinskega predsednika je spremljala 16-članska delegacija, med njimi tudi zunanji minister Riad al-Maliki. Predsednik Abbas je v Vatikan pripotoval tri tedne po obisku izraelskega predsednika Reuvena Rivlina. Abbas je Vatikan nazadnje obiskal novembra 2017, takrat sta s papežem po uradnih navedbah govorila o obnovitvi mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu. Junija 2014 se je Abbas skupaj s tedanjim izraelskim predsednikom Shimonom Peresom udeležil molitve za mir v Vatikanskih vrtovih.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh