Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pandemija povzročila več odpadkov v zdravstvu

Za vas piše:
M. M.
Objava: 19. 02. 2022 / 16:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2022 / 16:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pandemija povzročila več odpadkov v zdravstvu
V letu začetka pandemije se je najbolj zmanjšala količina mešanih odpadkov. FOTO: Pexels

Pandemija povzročila več odpadkov v zdravstvu

V letu 2020, ko je cel svet zajela pandemija, se je v Sloveniji zmanjšala količina vseh odpadkov za 9 %, medtem ko so se odpadki iz zdravstva povečali za pet odstotkov. Prav tako se je za dober odstotek povečal delež nastalih komunalnih odpadkov v gospodinjstvih.

Marca 2020 se je svet skoraj ustavil. Koronavirus je povzročil omejitev družabnega življenja, zmanjšanje števila potovanj, povečalo se je število ljudi, ki so delali od doma, šolanje na daljavo je postalo vsakdan šolajoče mladine, prišlo je do delnega zaprtje trgovin in industrije. Vse skupaj je razumljivo vplivalo na količino odpadkov.

Mešanih odpadkov za dobro četrtino manj

Po podatkih statističnega urada se je v letu 2020 najbolj zmanjšala količina nastalih mešanih odpadkov, in sicer za približno 26 odstotkov (za okoli 26 %), »in sicer se je ta zaradi spremenjenih razmer in več časa, preživetega doma (zaradi dela in šolanja na domu, čakanja na delo ipd.), deloma prenesla h količini, nastali v gospodinjstvih.« Količina mineralnih odpadkov je bila v letu 2020 za desetino manjša v primerjavi z letom prej. Kljub temu pa so se v nekaterih dejavnostih količine teh odpadkov povečale. Povečale so se tudi količine odpadkov iz kemijske priprave (za 9 %) in količine nekovinskih odpadkov (za nekaj manj kot 5 %).

Maske so postale spremljevalke našega življenja skoraj na vsakem koraku. FOTO: Pexels

Več odpadkov iz zdravstva

Za nekaj manj kot pet odstotkov so se povečale količine odpadkov iz zdravstva in biološki odpadki. Nastalo jih je 6079 ton. »Med temi so se najbolj, za 36 %, povečale količine nevarnih odpadkov. Ti nevarni odpadki so večinoma nastali v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva ter so se v primerjavi z letom prej povečali za 30 %.«

Količina nenevarnih odpadkov iz zdravstva in bioloških odpadkov, ki z vidika preprečevanja okužbe ne zahtevajo posebnega ravnanja, kot so obveze, mavčni povoji, oblačila za enkratno uporabo itd …, pa se je zmanjšala za nekaj več kot tri odstotke.

V letu 2020 je nastalo 6079 ton odpadkov iz zdravstva in bioloških odpadkov.

Več odpadne hrane v gospodinjstvih, a manj v strežbi

Količina nastale odpadne hrane se je med pandemijo povečala za skoraj dva odstotka, ugotavlja Surs. »Največje povečanje je bilo zaznati v gospodinjstvih (7 %). Tudi količina odpadne hrane v trgovini z živili se je povečala za skoraj 6 %. Zmanjšanje količine odpadne hrane pa je bilo zaznati v proizvodnji hrane (za 10 %) in v gostinstvu ter strežbi hrane (4 %).

Vir: Spletna stran SURS


Kupi v trgovini

Razprodano
Človek in njegovo okolje
Monografije
35,05€
Nalaganje
Nazaj na vrh