Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

5 korakov za dom brez odpadkov

Objava: 22. 05. 2018 / 13:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2018 / 08:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
5 korakov za dom brez odpadkov

5 korakov za dom brez odpadkov

Vsak od nas v povprečju na dan ustvari 1,3 kg odpadkov.
Tema junijske Mavrice je Ekofrajer sem.

Piše: Katja Sreš, Ekologi brez meja
Ilustracije : Damijan Stepančič

Vsak od nas v povprečju na dan ustvari 1,3 kg odpadkov. Mogoče se nam ne zdi veliko, a na letni ravni to pomeni skoraj pol tone odpadkov.

Ko stvari zavržemo, zavržemo tudi ves denar, ki smo ga namenili za njihov nakup in naravne vire, ki so bili potrebni za njihovo proizvodnjo. Če pozornost namenimo le hrani, ugotovimo, da letno v smeti vržemo 163 € - s tem denarjem bi lahko dva meseca hranili lačno osebo!

Samo predstavljajte si, greste v špecerijo po nakupih in na poti do avtomobila polovico hrane stresete po tleh! Podobno je z oblačili, plastičnimi vrečkami, baterijami, plenicami za enkratno uporabo ...

Že če le malo spremenimo svoje navade in razvade, lahko hitro 'očistimo' svoj dom. Če karikiramo, prepoznamo dom brez odpadkov po nalepki za prepoved oglasnih materialov na poštnem nabiralniku, po predalu, ki ni zapolnjen s plastičnimi vrečkami, ampak trajnimi, pralnimi vrečkami za različne namene, kozarci za vlaganje in posodami, po čistem, minimalnem in elegantnem slogu, predvsem pa po tem, da imajo stanovalci takšnega doma več časa za prijetnejša opravila kot ukvarjanje s stvarmi in pospravljanje.



Privajanja na življenje s čim manj odpadki se lotimo počasi in z zmernimi koraki. Če želimo, da dom brez odpadkov deluje dolgoročno, ga moramo oblikovati tako, da bo deloval in bo v skladu z realnostjo. Zadamo si enega ali več korakov, ki jih vpletemo v svoj vsakdan.

1. Zavrni, česar ne potrebuješ – največ naredimo s preudarnim nakupovanjem. V trgovine se odpravimo z lastnimi trajnimi nakupovalnimi vrečkami (to velja tudi za oddelek sadja in zelenjave). Zavrnemo tudi vse preostale plastične 'pošasti' za enkratno uporabo: slamice, plastenke in lončke za kavo za s sabo. Za vse namreč obstajajo simpatične trajne alternative.

2. Zmanjšaj porabo tistega, kar potrebuješ – nakupujemo le toliko hrane, kot je potrebujemo, v kuhinji in ostalih prostorih poskrbimo, da imamo le stvari, ki jih uporabljamo. Odložite ta tekst za trenutek in odprite predal s kuhalnicami. Najbrž vam je jasno, kam pes taco moli. :)

3. Stvari ponovno uporabi – živila, kolikor je le mogoče, nakupujemo s svojo embalažo. V tem primeru nam pridejo prav vse posodice in kozarci za vlaganje, ki se nam kopičijo v shrambi. Premišljeno uporabimo ostanke hrane. Tudi pri oblačilih bodimo preudarni – nakupujmo iz druge roke ali obiščimo izmenjave.

4. Odpadke ločuj – čeprav je to le izhod v sili in ne odgovor na okoljsko krizo, je pomembno, da odpadke pravilno ločimo. Uredite si zabojnike za ločeno zbiranje in pri lokalnem komunalnem podjetju preverite, kam sodi kateri odpadek. Preden pa odpadek postane smet, pa preverite, če je za koga drugega lahko zaklad. Centri ponovne uporabe na primer z veseljem sprejemajo še delujoče in uporabne predmete.

5. Odpadke kompostiraj – če le imate možnost kompostiranja, jo izkoristite! Četrtino kuhinjskih odpadkov je mogoče kompostirati, zato je to prvi korak do kuhinje in posledično doma brez odpadkov.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh