Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeška akademija kritično o Facebooku

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 08. 05. 2012 / 06:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeška akademija kritično o Facebooku

Po mnenju akademije je prodaja podatkov o uporabnikih v oglaševalske namene zloraba duhovne lastnine.

Papeška akademija za družbene vede je kritično ocenila socialno omrežje Facebook zaradi prodaje podatkov o uporabnikih v oglaševalske namene. Po mnenju članov akademije gre pri tem za zlorabo duhovne lastnine, kot je minuli teden pojasnila sociologinja Margaret Archer ob zaključku rednega letnega zasedanja v Vatikanu. Britanska sociologinja je posebej ostro ocenila namero ustanovitelja omenjene socialne mreže, Marka Zuckerberga, da Facebook ponudi v uporabo tudi otrokom, mlajšim od trinajst let. Facebook oglašuje površinsko razumevanje prijateljstva, je kritična Archerjeva, socialno omrežje pa je zgolj nekakšno 'zatočišče za osamljene' in ne prostor, kjer bi se mladi naučili socialnih spretnosti za mirno sožitje v družbi.

Kot pozitivni prispevek svetovnega spleta za dobrobit družbe je Archerjeva omenila spletno enciklopedijo Wikipedia, ki se je v zadnjih desetih letih ob sodelovanju številnih avtorjev močno izboljšala. »Ta kultura znanja ne izgublja, za razliko od denarja, svoje vrednosti, tem bolj si jo ljudje med seboj delijo«, meni britanska sociologinja. Kjer na različnih spletnih straneh znanstveniki delijo svoje znanje z laiki, to prispeva k družbenemu in gospodarskemu razvoju. Archerjeva, ki predava v švicarski Lausanni, je članica Papeške akademije za družbene vede vse od njene ustanovitve leta 1994. Letošnjega rednega zasedanja se je udeležil tudi ustanovitelj Wikipedie Jimmy Wales.

Akademija za družbene vede po besedah dijonskega nadškofa Rolanda Minneratha podpira nadzor mednarodnega finančnega trga. Ustvariti je potrebno uravnalne strukture, ki bodo 'skupaj z ustreznim nadzornim sistemom bdele nad večjo preglednostjo finančnih praks', je dejal nadškof Minnerath.

Na 18. rednem zasedanju akademije so udeleženci tokrat razpravljali o okrožnici papeža Janeza XXIII. (1958-1963) iz leta 1963 z naslovom 'Mir na zemlji' (Pacem in Terris) ter o strategijah za mir v današnjem globaliziranem svetu. Akademiji, ki je 'zakladnica idej' za nadaljni razvoj katoliškega družbenega nauka, pripada okoli štirideset znanstvenikov s področja družbenih ved in juristov.

Na fotografiji: britanska sociologinja Margaret Archer

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/70DD538FA84A6C92C12579F400297F63?OpenDocument

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh