Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeška bula o imenovanju Sajeta za novomeškega škofa

Za vas piše:
M. M.
Objava: 25. 09. 2021 / 06:01
Oznake: Papež, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2021 / 08:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeška bula o imenovanju Sajeta za novomeškega škofa
Papeška bula o imenovanju Andreja Sajeta za novega novomeškega škofa. FOTO: osebni arhiv Andrej Saje

Papeška bula o imenovanju Sajeta za novomeškega škofa

Papež Frančišek je že konec junija izdal bulo, s katero je imenoval dr. Andreja Sajeta za novega novomeškega škofa, ki bo posvečen jutri v Mirni Peči.

Papežev zapis v buli se začne: »Ljubljenemu sinu, Andreju Sajetu izmed duhovščine ljubljanske nadškofije, doslej tamkajšnjemu sodnemu vikarju in profesorju kanonskega prava na Teološki fakulteti, izbranemu za novomeškega škofa, pozdrav in apostolski blagoslov.«

Prevod papeške bule v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Kaj je papeška bula? Gre za poseben dokument, ki ga izda papež. Imenuje se po buli, pečatu, ki je bil pripet na koncu dokumenta, da potrdi njegovo verodostojnost.

»Iščemo primerne može«

»Videl sem sveto mesto, novi Jeruzalem, priti z neba od Boga, pripravljeno kakor nevesta, ozaljšana za svojega moža (Raz 21,2). Z nemajhnim začudenjem in ganjenostjo premišljujemo to podobo Cerkve, skrivnostne neveste, ki se slavna pri Bogu kot novo mesto gradi na temelju svojega Ljubljenega, to je Kristusa. Potem pa po njem in z njim živi na vekomaj. Ker želimo, da potujoča Cerkev tudi zdaj izkuša te skrivnosti vere, skrbno iščemo primerne može, ki bi ljubeče vodili kristjane k občestvu z Gospodom,« je zapisal papež v uvodu.

Primeren za izpolnjevanje naloge

»Tako sedaj obračamo svojega duha k škofijskemu občestvu v Novem mestu, ki je po odpovedi svojega zadnjega pastirja, častitljivega brata Andreja Glavana ostalo brez predstojnika.«

Nate smo pomislili, ljubljeni sin, ker se nam zaradi svoje razsodnosti, zdravega nauka in izkušenosti, še posebej v kanonskem pravu, in predvsem zaradi pastirske ljubezni zdiš primeren za izpolnjevanje te naloge. (iz papeške bule)

Prisega zvestobe

»Zato te, potem ko smo ustrezno presodili mnenje Kongregacije za škofe, v polnosti svoje apostolske oblasti imenujemo in z zaupanjem postavimo za novomeškega škofa in ti podeljujemo dolžne pravice in nalagamo ustrezne dolžnosti. Škofovsko posvečenje boš lahko prejel kjerkoli zunaj mesta Rima od kateregakoli katoliškega škofa, pri čemer je treba spoštovati naročila bogoslužnih uredb. Pred tem pa boš moral, kakor določa cerkveni zakon, prav izpovedati vero in izreči prisego zvestobe nam in našim naslednikom na tem sedežu.«

 msgr. dr. Andrej Saje. FOTO: Škofija Novo mesto

Vernike voditi k zreli veri

»Tvoja prizadevanja in tebe samega prisrčno izročamo v varstvo blažene Bogorodice device Marije, njenega ženina sv. Jožefa, Odrešenikovega varuha, in sv. Nikolaja. Ti pa, predragi sin, si v svoji službi prizadevaj, da se boš trudil vernike voditi k zreli veri in k občestvu s Kristusom, tako da bodo kristjani tvoje škofije mogli resnično in vselej v Gospodu prepoznati svojega ljubljenega«, je svoj zapis sklenil papež Frančišek.



Kupi v trgovini

Knjiga meseca maja
Ves sem v Božjih rokah
Papeži
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh