Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesna izpoved vere novomeškega škofa Andreja Sajeta

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 13. 09. 2021 / 19:59
Oznake: Cerkev, Slovenija, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2021 / 20:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesna izpoved vere novomeškega škofa Andreja Sajeta
Slovesna izpoved vere je potekala v novomeški stolnici. FOTO: Jože Potrpin.

Slovesna izpoved vere novomeškega škofa Andreja Sajeta

Danes, 13. septembra 2021, je v novomeški stolnici ob petih popoldne med slovesnimi večernicami pred praznikom Povišanja Svetega Križa izpovedal vero ter papežu in sveti Cerkvi zvestobo obljubil novoimenovani škof msgr. dr. Andrej Saje.

Novi novomeški škof je vero izpovedal vpričo apostolskega nuncija nj. eksc. msgr. Jean-Marie Speicha, duhovnikov in predstavnikov vernikov. Obred je potekal v stolni cerkvi sv. Nikolaja, molitveno bogoslužje slovesnih večernic z izpovedjo vere pa je vodil apostolski administrator msgr. Andrej Glavan.

Odlomek iz pridige župnika in dekana Klavdia Peterce: 

Novoimenovani škof monsinjor Andrej Saje! Ne moremo si želeti nič bolj »škofovskega«, nič bolj »programskega« in nič bolj »aktualnega in konkretnega za naš čas«, kot je to, kar vam v svojem pismu naroča prvi papež, apostol Peter: »Starešine … epískopon …  škofe … prosim: pasite Božjo čredo, … pazite nanjo … in bodite vzor čredi …« (prim 1 Pt 5,1-4). Ali na kratko: škof naj bo pastir po vzoru Dobrega pastirja!

/…/ Ovce morajo poznati pastirjev glas. Gospod škof! Radi in pogosto obiskujte duhovnike in župnije, a ne samo za velike slovesnosti. Verjetno vas ne bodo vsi poslušali. Bolj jih bo zanimalo kaj drugega. Celo današnji godovnjak, sv. Janez Zlatousti, ki je bil največji govornik svojega časa, je doživel, da so ljudje raje šli na konjske dirke, kot poslušali njegovo pridigo.  A to naj vam ne vzame poguma. Z ognjem Duha boste počasi otajali in ogreli srca ljudi, da bi res »živeli po Duhu« (prim. Rim 8,4). V tem je srčika nove evangelizacije.

/…/ Pri izpolnjevanju naloge povezati in navdušiti vam za moto ponujam dva pregovora, ki mi najprej prideta na misel. Prvi pravi: Da človeka res spoznaš, moraš z njim pojesti vsaj kilogram soli. Drugi pa pravi, da človeka res spoznaš šele, ko hodiš v njegovih mokasinih. Kolikor poznam sobrate duhovnike, si upam trditi, da nas bo več takih, ki bi z vami kaj pojedli, kakor takih, ki bi z vami kam šli. Ampak gotovo se bo našel kdo, ki bi šel z vami tudi v hribe, kamor radi zahajate.  

/…/ Čisto na koncu dovolite, da vam v imenu duhovnikov rečem, kar bi vam morali reči že zdavnaj, že tistega 30. junija opoldne, pa nam je bilo to onemogočeno: »Naš novi gospod škof! Dobrodošli med nami! Bog vas živi!«


V fotogaleriji si oglejte nekaj fotografij današnjega dogodka. FOTO: Jože Potrpin. 


Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh