Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes slovesna izpoved vere novega novomeškega škofa Andreja Sajeta

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 13. 09. 2021 / 05:00
Oznake: Duhovnost, Dogodek
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2021 / 06:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes slovesna izpoved vere novega novomeškega škofa Andreja Sajeta
Danes se lahko združimo v molitvi za imenovanega škofa dr. Andreja Sajeta. FOTO: Tatjana Splichal

Danes slovesna izpoved vere novega novomeškega škofa Andreja Sajeta

Danes, 13. septembra 2021, bo v novomeški stolnici ob petih popoldne med slovesnimi večernicami praznika povišanja svetega križa izpovedal vero ter papežu in sveti Cerkvi zvestobo obljubil imenovani škof msgr. dr. Andrej Saje.

Imenovani novomeški škof bo vero izpovedal vpričo apostolskega nuncija nj. eksc. msgr. Jean-Marie Speicha, duhovnikov in predstavnikov vernikov. Postopek po potekal v stolni cerkvi sv. Nikolaja, molitveno bogoslužje slovesnih večernic z izpovedjo vere bo vodil apostolski administrator msgr. Andrej Glavan.

Kaj je izpoved vere?

Veroizpoved je v prvem pomenu besede dejanje Cerkve – ko ga posameznik izpoveduje, se pri tem sklicuje in opira na vero Cerkve. »Verujem,« »credo,« najprej izpoveduje Cerkev, znotraj pa svoj osebni »verujem,« »credo,« izpoveduje tudi vsak posamezni vernik. V vero cerkve smo prejeti, kot nas sprejme narod ali družina, oboje obstaja pred in za nami. Ker je škof naslednik apostolov, ima tudi dolžnost, da zaklad Cerkve varuje in zato pred prevzemom svoje službe javno katoliško vero izpove pred cerkvenim občestvom, navajajo na Škofiji Novo mesto.

Novoimenovani škof obenem prisega tudi pred pooblaščencem svetega sedeža, apostolskim nuncijem. S to prisego zvestobe da škof obljubo, da vselej deluje v občestvu s papežem, vedno deluje v skladu z njim in cerkvenim učiteljstvom ter zvesto izpolnjujejo škofovske naloge.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh