Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeški 'Think Tank' zahteva ukrepe proti podnebnim spremembam

Objava: 11. 05. 2011 / 08:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeški 'Think Tank' zahteva ukrepe proti podnebnim spremembam

Strokovna skupina Papeške akademije znanosti je na seji v Vatikanu razpravljala o taljenju ledenikov.

Mednarodna vatikanska raziskovalna skupina ob razpravi o taljenju ledenikov nepreklicno svari o posledicah podnebnih sprememb. Poročilo o omenjenem pojavu je bilo pripravljeno za Papeško akademijo znanosti, po navedbah iz poročila pa je v Alpah izginila že polovica ledene mase. Na tisoče manjših ledenikov v Himalaji se je skrčilo.

Kot so pojasnili strokovnjaki za podnebne spremembe, pozivajo vse narode, naj 'nemudoma razvijejo in uresničijo učinkovite in primerne ukrepe za zmanjšanje vzrokov in posledic podnebnih sprememb'. Njihovo poročilo bo predstavljeno tudi papežu Benediktu XVI.

Direktor potsdamskega Inštituta za raziskovanje podnebnih posledic, Hans Joachim Schellnhuber, je taljenje ledenikov imenoval 'enega največjih znanilcev podnebnih sprememb'. Nasprotniki naravovarstvenikov, ki jih skrbijo podnebne spremembe, uporabljajo vsako spremembo številk v strokovnih poročilih Svetovnega sveta za podnebje za diskreditacijo celotnih raziskav v zvezi s podnebnimi spremembami.

Po mnenju akademika Schnellnhuberja je dejstvo, da tudi Vatikan kot vodilni organ enega izmed svetovnih verstev podnebne spremembe obravnava kot nevarnost za stvarstvo, 'pomemben signal'.

Predsednik vatikanske skupine štiriindvajsetih strokovnjakov, Veerabhadran Ramanathan, je dejal, da je propad številnih manjših ledenikov v Himalaji posebej zaskrbljujoč, saj to področje velja za 'vodni stolp' Azije. Poleg izpušnih plinov ta proces spodbujajo tudi druge škodljive snovi, ki jih spuščamo v zrak.

Strokovna skupina je na eni izmed sej v Vatikanu v začetku aprila razpravljala o razvoju in taljenju ledenikov. Papeški akademiji znanosti pripada osemdeset mednarodno uveljavljenih znanstvenikov z vseh področij. Papež jih v akademijo povabi ne glede na njihovo versko pripadnost, skupina pa služi tudi kot svetovalni organ svetemu očetu. Trenutni predsednik akademije je švicarski znanstvenik, prejemnik Nobelove nagrade za medicino, Werner Aber.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh