Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeško odlikovanje vatikanskima časnikarjema

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 11. 2021 / 18:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.11.2021 / 18:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeško odlikovanje vatikanskima časnikarjema
Red sv. Pija papeži podeljujejo za posebne zasluge v Katoliški cerkvi FOTO: Vatican Media

Papeško odlikovanje vatikanskima časnikarjema

Papež Frančišek je danes podelil papeško odlikovanje »Pro Ecclesia et Pontifice« dvema časnikarjema, ki sta dolgo vrsto let spremljala papeže na njihovih apostolskih potovanjih. Priznanji za svoje delo sta prejela mehiška dopisnica iz Vatikana Valentina Alazraki in njen ameriški kolega Philip Pullella.

Papež je »vatikanistoma« z najdaljšim stažem odlikovanji podelil med današnjo slovesnostjo, ki so se je udeležili številni medijski kolegi obeh nagrajencev, poroča avstrijski Kathpress. Red sv. Pija papeži podeljujejo za posebne zasluge v Katoliški cerkvi.

Odlikovanje »najstarejšima« medijskima sodelavcema v Vatikanu je obenem priznanje za časnikarski poklic.

»Sopotniki smo,« je poudaril papež Frančišek v luči številnih potovanj in javnih srečanj obeh časnikarjev s papeži. Odlikovanje »najstarejšima« medijskima sodelavcema je obenem priznanje za njun poklic, je pojasnil sveti oče: »Papež vam želi vse dobro, spremlja vaše delo in vas zelo spoštuje.« Ob tem pa naloga, »da bi svet razlagali in ga naredili malce manj nepreglednega, sploh ni preprosta,« tako Frančišek.

Papež se je v nagovoru ob podelitvi priznanj zahvalil tudi vsem časnikarjem, ki so pripomogli k dejstvu, da se je zaslišal glas žrtev spolnih zlorab, tako da jih Cerkev ni mogla preprosto »pomesti pod preprogo«.

Papež se je zahvalil vsem časnikarjem, da se je zaslišal glas žrtev spolnih zlorab, tako da jih Cerkev ni mogla preprosto »pomesti pod preprogo«.

Leta 1955 rojena Alazrakijeva je že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja dopisnica mehiške televizije Noticieros Televisa v Rimu in je pristojna za poročanje iz Vatikana. Valentina Alazraki je po lastnih navedbah spremljala papeže Janeza Pavla II., Benedikta XVI. in Frančiška na skupno 154 potovanjih. Poseben odnos je vzpostavila s poljskim papežem, o katerem je napisala tudi več knjig.

Valentina Alazraki je napisala več knjig o Janezu Pavlu II.

67-letni Philip Pullella je prav tako že več desetletij dopisnik iz Rima in Vatikana, zaposlen pa je pri ameriški agenciji Reuters. Tudi Pullella redno spremlja papeže na njihovih potovanjih v tujino. Po lastnih navedbah je prvi in doslej edini vatikanist iz Združenih držav Amerike, ki je opravil intervju s papežem Frančiškom.

Philip Pullella je prvi in doslej edini vatikanist iz Združenih držav Amerike, ki je opravil intervju s papežem Frančiškom.

Nalaganje
Nazaj na vrh