Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeško odlikovanje za izumitelja umetnega srca

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 12. 2015 / 09:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeško odlikovanje za izumitelja umetnega srca

Zahvala srčnemu kirurgu Felixu Ungerju za njegove zasluge v medicini.

Srčni kirurg in predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti, Felix Unger, je bil minuli konec tedna odlikovan s papeškim odlikovanjem sv. Gregorja. Salzburški nadškof Franz Lackner je medicinskemu strokovnjaku izročil cerkveno odlikovanje, ki velja za eno najvišjih papeških odličij za laike.



V slavnostnem nagovoru nagrajencu je nemški škof Gebhard Fürst izrazil veliko spoštovanje in zahvalo za Ungerjeve zasluge v katoliški Cerkvi. Prejemnik odlikovanja je »osebnost mednarodne veljave«, ki je svoje življenjsko delo posvetil prizadevanjem, da bi človeški pogled »odprl kot celoto« in globje razumel iskanje življenjskega smisla. Felix Unger je s tem znanstvenikom in vernikom zastavil »vprašanja, ki jih zavoljo človeka nikoli ne smemo odpraviti«.


Felix Unger se je rodil leta 1946 v Celovcu. Študij medicine je zaključil leta 1978 na dunajski univerzi. V Združenih državah Amerike je iznašel elipsoidno srce, ki so ga leta 1986 v Salzburgu uporabili kot prvo umetno srce v Evropi. Unger je bil predstojnik univerzitetne klinike v Innsbrucku, leta 1985 pa mu je bila zaupana ustanovitev oddelka za srčno kirurgijo v Salzburgu. Do leta 2011 je bil Unger njen predstojnik. Skupaj s kardinalom Franzem Königom (1905-2004) in Nikolausom Lobkowiczem je leta 1990 ustanovil Evropsko akademijo znanosti in umetnosti v Salzburgu, katere predsednik je še danes.

Odlikovanje sv. Gregorja sodi med najvišja civilna odlikovanja za zasluge v katoliški Cerkvi, podeljuje pa ga papež. Ustanovljeno je bilo leta 1831, poimenovano pa je po papežz Gregorju Velikem (590-604).

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh