Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Afrika je celina upanja!

Objava: 17. 03. 2009 / 08:51
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: Afrika je celina upanja!

S potovanjem na afriško celino, ki ga danes začenja papež Benedikt XVI., želi Sveti oče afriške katoličane utrditi v veri in jih vzpodbuditi za ekumenizem. Kot je povedal papež v svojem nedeljskem nagovoru pred molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu, je Afrika celina s hudimi težavami in bolečimi ranami, hkrati pa tudi celina ‘neskončnih možnosti in nad’. S svojim potovanjem želi papež duhovno objeti celotno afriško celino: na tisoče raznolikosti Afrike in njeno globoko verno dušo, njene stare kulture in njeno težavno pot razvoja in sprave. Papež danes odpotuje v Yaounde, glavno mesto Kamruna; v petek nadaljuje pot v angolsko glavno mesto Sao Paulo de Luanda.

Povod za obisk črne celine je predstavitev delovnih dokumentov (‘Instrumentum laboris’) za afriško sinodo z naslovom ‘Cerkev v Afriki v službi sprave, pravičnosti in miru’, ki se bo odvijala v Vatikanu med 4. in 25. oktobrom letos.

Papež je izrecno spregovoril o ‘misijonarskem potovanju’. Prebivalcem črne celine ne more ponuditi ničesar drugega kot Kristusa in njegovega sporočila. Afrika se lahko spreobrne s pomočjo evangelija in njegove ‘nezadržne moči miru in sprave’. Cerkev ne sledi gospodarskim, socialnim in političnim ciljem; njeno poslanstvo pa bi lahko spreobrnilo srca in tako obnovilo družbo, je povedal Benedikt XVI.

Navzoče pri nedeljskem nagovoru je papež spomnil tudi na 19. marec, praznik sv. Jožefa, njegovega nebeškega zavetnika, ki ga bo sam obhajal na potovanju v Afriki. Jožef je z Marijo in novorojenim Jezusom prebežal v Egipt, torej tudi na afriška tla. Zato papež svoje potovanje zaupa priprošnji tega velikega svetnika. Obenem vernike vabi, naj molimo za njegov apostolski obisk in za prebivalce Afrike. Pri tem je posebej izpostavil ‘žrtve lakote, bolezni, krivic, bratomorilskih sporov in vsakršne oblike nasilja’. Med žrtve sodi tudi veliko število duhovnikov, redovnikov in laikov afriške Cerkve.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh